Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättring krävs när kvalet börjar

Om en knapp vecka inleds kvalet mot ishockeyallsvenskan. Östersunds IK ska upp till bevis men måste då spela åtskilligt bättre än i torsdagsderbyt mot Brunflo. I annat fall kan kvalspelet bli kortvarigt.

Annons

Bakom till synes säkra segersiffrorna 7-3 döljer sig nämligen en inledning där ÖIK inte övertygade. Tvärt om var det darrigt på många händer samtidigt som Brunflo lirade frejdigt och klippte in ett par snygga pytsar. Självförtroendet var på topp hos förortslaget efter förra helgens seger mot Kiruna borta.

Tvärt om satt derbynerverna utanpå hos hemmalaget. Bättre blev det under ett par gyllene minuter i andra perioden. En billig utvisning utnyttjades till 2-2 av Daniel Magnusson och kort därpå gjorde Joel Åkesson 3-2, en ledning som sen aldrig släpptes.

Men säkerheten saknades. 4-2 blev 4-3 efter att backen Tobias Carlsson gjort en dum grej i mittzon och visats ut. Då stod det och vägde, inte minst när Anton Grenholm var hårsmånen från att kvittera.

Men Brunflos frenesi från inledningen ebbade ut. I stället kom 5-3 och genast tog Markus Åkerblom timeout. Trots två måls ledning var han orolig. Här gällde att stämma i bäcken. Mana till skärpning. Inte ge Brunflo fler öppna lägen. Reprimanden bar frukt. ÖIK avgjorde.

Derbyt var spännande och omväxlande med Brunflo som tuff utmanare. Inte gick det se att det var ett blivande play-off-lag som mötte nästjumbon. Brunflo var klart bättre än sin tabellplacering.

ÖIK hade massor att spela för. Derbytriumfen i sig, men mera: Fjärdeplatsen i tabellen, som i så fall ger fördel av en extra hemmamatch i första play-off-kvalet som avgörs mot Teg. Och nu passerades äntligen Umeålaget.

Om det var därför nervknutarna satt utanpå ska vi låta vara osagt. Starkt ändå att ÖIK redde ut besvärligheterna och bra för självförtroendet. Torsdagsmatchen var att likna vid en cupdrabbning och de kommer att dugga tätt framöver.

Men det finns mycket att slipa på. Ett ungt lag med tonåringar och ett helt koppel 20-åringar, måste bli åtskilligt mer disciplinerade. Här gäller att ständigt inordna sig spelidén och inte gå bort sig i onödan.

Det kom 2 100 personer till Derbyt. Publikrekord för nya arenan och rekord även för hela norrettan på säsongsbasis. Siffror som gärna får slås redan i kvalet nästa vecka.