Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre vård med it-baserad matchning

Svenskt Näringsliv föreslår ett system där man kopplar ihop olika vårdgivare till en nationell databas så att remitterade läkare kan se var det finns behov att genomföra ingrepp. Ett system som skulle kunna korta vårdköerna.

Svensk sjukvård håller hög standard men tillgängligheten är dålig då det i dag saknas ett system där man på ett enkelt sätt kan boka in tider för undersökningar eller operationer.

På en del landsting finns det därför ledig kapacitet medan det är långa köer på andra.

– Bristen på matchning mellan behov och kapacitet gör att vårdens resurser används dåligt och att patienter orsakas onödigt lidande, säger Anders Morin, välfärdspolitiskt ansvarig på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Med det förslagna systemet skulle man kunna slussa patienter till andra vårdgivare och korta vårdköerna. Svenskt Näringsliv tror att systemet på sikt kan innebära möjligheter att ta emot patienter från andra länder.

Förslaget leder också till mer transparens i vårdkedjan vilket ger ökad effektivitet och patienterna bättre möjlighet att påverka sin egen vårdsituation.