Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre vård kostar

Svensk sjukvård är på många sätt fantastisk.

Det är ett stort privilegium att ha fått väljarnas förtroende att leda en sådan viktig, mångfacetterad och kunskapsdriven organisation som Jämtlands läns landsting.

Samtidigt är jag bekymrad. Som bokslutet för 2013 visar drar kostnaderna iväg.

Våra kostnader för personal samt den högspecialiserade vården ökar mycket snabbt; på bara några år har kostnaderna för utomlänsvården ökat med tiotals miljoner kronor. Bakom landstingets negativa resultat finns alltså en positiv förklaring – allt fler länsinvånare erbjuds en allt mer kvalificerad vård.

Behandlingar som för 10-20 år betraktades som svåra, kanske rentav omöjliga, är i dag rutinåtgärder. Det säger sig själv att det är svårare för ett litet landsting att hantera en sådan kostnadsutveckling. Samtidigt finns det inget alternativ, Jämtlands läns landsting ska naturligtvis erbjuda en lika kvalificerad vård som alla andra landsting.

För mig som socialdemokrat är det självklart att vården ska vara behovsstyrd. Behoven av högspecialiserad vård kommer inte att minska, inte heller kommer de medicinska framstegen att avstanna. I framtiden kommer vi att kunna göra ännu mer avancerade ingrepp och rädda ännu fler liv.

I ett ekonomiskt perspektiv befinner vi oss dock redan i framtiden; vi förväntas göra mer än vad vi har råd med. Under åren av borgerligt styre har det ekonomiska stödet till landstinget successivt försvagats.

Dels har inte statsstöden räknats upp i förhållande till kostnadsutvecklingen, dels har tidigare generella statsbidrag gjorts om till stimulansbidrag, vilket främst gynnar redan välmående landsting. Regeringen har konsekvent valt skattesänkningar före investeringar i välfärden. Skattesänkarpolitiken svarar inte mot den verklighet vi möter i landstinget.

Ekvationen går helt enkelt inte ihop. Vi står därför inför ett vägval, antingen accepterar vi att vården blir ett postkodlotteri, eller så väljer vi makthavare som ser behoven och tar sitt ansvar för en solidarisk finansiering av sjukvården.

Harriet Jorderud (S)

Ordförande landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel