Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre utbildade men fler fetare invånare i Strömsund

Utbildningsläget är på väg upp och skoterfylleriet på väg ned. Fetman bland kvinnor ökar liksom andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll.

Sammantaget uppfattas årets välfärdsredovisning i Strömsund som glädjande på flera punkter.

Den bedömningen gör kommunen av rapporten som ska ge en bild av levnadsvillkor och hälsa.

Utbildningsnivån för kvinnor och män har höjts, men ligger fortfarande markant lägre än både länet och riket.

En del tyder på att kommunen börjar komma ikapp. Ökningen av andelen invånare med eftergymnasial utbildning är så pass tydlig att kommunen i det avseendet ligger bättre till än både länet och riket.

Andelen rattonyktra har minskat, framgår det vidare av rapporten. Vid polisens kontroller har andelen påverkade fordonsförare minskat från cirka 1/65 till 1/112 kontrollerade förare.

Bedömningen är också att satsningen på en skoternykterhetskampanj kan ha bidragit till att inga allvarliga olyckor inträffade i de sammanhangen i vintras.

För tre år sedan skedde fyra av landets åtta dödsolyckor på skoter i Strömsunds kommun och flera var alkoholrelaterade.

– Vi har försökt medvetandegöra de risker man tar för egen del och även utsätter andra för genom att köra skoter alkoholpåverkad. Samarbetet har fungerat mycket bra, säger Berit Holter som är drogförebyggande samordnare.

Strömsund hoppar från 111:e till 31:e plats i en kommunrakning som KFUM gör; över ungas möjlighet till delaktighet och inflytande.

Genomförandet av en Lupp-enkät och ett ungdomskonvent ses som en bidragande orsak till språnget. Där har det framkommit att drygt hälften av eleverna på högstadiet och gymnasiet vill vara med och påverka frågor som rör den egna kommunen.

På minussidan i rapporten framgår det att andelen familjer med låga inkomster och hemmavarande barn, pensionärsfamiljer samt familjer med sjuk- och aktivitetsersättning har ökat i kommunen.

Andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll ökar också, från 17 % (2010) till 19 % (2011). I det här sammanhanget är barn med utländsk bakgrund mycket hög (67 %).

En annan parameter över hur det står till med välfärden är andelen vuxna som i genomsnitt är fysiskt aktiva minst 30 minuter om dagen.

Den andelen minskar samtidigt som alltfler elever i årskurs 8 dricker söta drycker och andelen kvinnor med fetma ökar i kommunen. Dessutom ligger männen kvar på en hög fettmanivå, jämfört med både länet och riket.