Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre tider – med klok politik

Som vanligt handlar politiken också om hur vi ser på verkligheten.

Finansminister Anders Borg (M) är en skicklig taktiker. Genom att tidigare överdriva det negativa kan han nu överdriva det positiva i den politik han fortsätter att beskriva på väderspråk.

Nu är det vår, säger han, Till och med Arbetsförmedlingen tror att arbetslöshetstoppen nu är nådd. Och de borgerliga tycker att vi ska nöja oss med det trots att arbetslösheten ligger på över nio procent.

Samtidigt ska sägas att tillväxtprognosen i Sverige nu skrivs ner. Konjunkturinstitutet ligger på ungefär samma siffror som regeringen, men KI anser att det återstår ungefär 41 miljarder i utrymme för ekonomisk stimulans i år och nästa.

Också Svenskt Näringsliv anser att pengarna bör användas till jobbskapande åtgärder. LO varnar också för regeringens sparpolitik samtidigt som de vill satsa på utbildning och förändra de många orättvisor som är en annan sida av regeringens politik.

Faktum är att många tycks vänta sig att den borgerliga regeringen ska återkomma med utgiftsförslag i själva valrörelsen. Det är inte omöjligt. För även om det är si och så med regeringsdugligheten så är de i alla fall fullfjädrade taktiker.

Gårdagens riksdagsdebatt var en uppvisning i märklig verklighetsbeskrivning. Formuleringen jobbstopp från Borg var lite extra lustig när det handlade om den sänkta arbetsgivaravgift för unga som i stort sett ingen anser har gett några nya jobb.

Försöken från de borgerliga att tala om Socialdemokraternas bristande erfarenhet och brist på resultat under sina tidigare regeringsår lär inte heller tas på allvar av många.

Hur man än ser på det som skett de senaste åren – Sverige har förvisso gått igenom en allvarlig finanskris – så kvarstår frågan hur man ska agera nu.

Är det klokt att som de borgerliga nöja sig med att spara i ladorna och nöja sig med att arbetslösheten på nio procent inte blir ännu högre, och på kraftigt underdimensionerade insatser för de arbetslösa? Eller ska vi föra politik som tar ner arbetslösheten och som tar över en del av de stimulanser åt en ännu skakig ekonomi som försvinner när snart räntorna höjs, vilket de flesta nu väntar sig.

Skillnaderna i hur blocken prioriterar är tydligast när det handlar om de försämrade socialförsäkringarna.

Men också när det gäller ekonomin och välfärden är skillnaderna stora. För det är både välfärd och jobb som hotas när regeringen nu drar bort 12 av de 17 extra miljarder som tillfördes i år. Det gör inte problemen för kommuner och landsting mindre.