Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre rutiner för sjukpenning

Försäkringskassan fattar beslut om sjukpenning med stöd av ofullständiga underlag. Riksrevisionen riktar skarp kritik mot myndigheten och menar att det finns en risk för att människor med rätt till sjukpenning blir utan.

Annons

Riksrevisionens granskning visar att sju av tio underlag i sjukpenningsärenden saknar viktig information.
– Det är väldigt olyckligt eftersom det finns en risk att den som har rätt till sjukpenning inte får det, säger riksrevisor Karin Lindell.
Sju obligatoriska uppgifter ska underlagen innehålla, bland annat hur sjukdomen påverkar möjligheten att arbeta. Försäkringskassan tar till sig av kritiken och ser över sina rutiner.
– Vi håller med om kritiken och har bestämt oss för att bli mer noggranna med kompletteringar och skicka tillbaka underlagen till läkarna om det saknas något, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.
Långa handläggningstider
Riksrevisionen riktar också kritik mot långa handläggningstider och sena insatser. Enligt rapporten kan det dröja flera månader mellan ansökan och insatser. Karin Lindell tycker att det bör finnas en övre gräns för hur lång tid ett ärende får ta och att Försäkringskassan får vända sig till regeringen om den inte klarar av sitt uppdrag.
– Det är oerhört viktigt att det fungerar, att de som vänder sig till Försäkringskassan får rätt hjälp, säger hon.
Skillnader mellan olika grupper
Riksrevisionens granskning visar även att det finns skillnader mellan olika grupper i samhället. Det är lättare för en höginkomsttagare att få sjukpenning än för de med låg inkomst.
– Vi har bett Försäkringskassan att undersöka de här skillnaderna. Men man kan väl tänka sig att det är lättare att få sjukpenning för den som kan prata för sig, säger Karin Lindell.
Uppnått snabbhetsmål
Birgitta Målsäter vänder sig mot Riksrevisionens kritik på den punkten.
– Självklart ska vi hantera alla ärenden lika och det underlag som Riksrevisionen har tittat på är alltför begränsat för att dra några sådana slutsatser, säger hon.
Riksrevisionen har granskat 355 ärenden om sjukpenning från 2007 och Birgitta Målsäter tillägger att Försäkringskassan har blivit betydligt snabbare sedan dess.
– Vårt mål är att 90 procent av utbetalningarna ska ske inom 30 dagar, och det målet har vi nått, säger hon.

Mer läsning

Annons