Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre beredskap för länets smådjur

Nu ska smådjursägare slippa åka till andra städer för att få akut veterinärvård.

Som det nu är ibland så tvingas djur och deras ägare åka på långa resor för att de inte finns akutvård i länet. I går öppnade en ny klinik på Frösön.

I går var det smygpremiär för en nyöppnad veterinärklinik på Frösön. Kliniken ska ha ett nära samarbete med bland andra distriktsveterinärerna i länet, vilket innebär att jourberedskapen för länets smådjur ökar betydligt. Tidigare har det inte varit ovanligt att ägare till sjuka hundar och katter fått åka många mil till andra städer för att få akutvård för sina skyddslingar. Nu går det få en avancerad akutvård på operation på hemmaplan.

Det är veterinären Johann Bromée som tillsammans med sin fru Åsa har byggt om sitt garage hemma på villatomten på Frösön till en modern djurklinik. Johan har tidigare jobbat på djursjukhuset i Östersund och på ATG:s hästklinik vid travet.

I det 50 kvadratmeter stora utrymmet har Johan byggt både mottagningsrum samt undersökningsrum/operationssal.

– Här kan jag göra de flesta kirurgiska ingrepp, även om de är kvalificerade. Här finns all utrustning, berättar Johan.

På kliniken ska även djurägaren kunna stanna över natten om det behövs.

– Det är bättre både för oss och djuren om husse eller matte är i närheten, säger Johan Bromée.

Den nya kliniken ska ha ett nära samarbete med distriktsveterinärerna, som visserligen alltid har jour och kan göra undersökningar, men har mindre resurser för operationer.

– Det känns tryggare för oss när den här nya kliniken har öppnat, säger klinikchefen Marte Svedjesten på distriktsveterinärerna. Men vi kommer även ha samarbete med de andra djurklinikerna i länet som vi haft tidigare.

– Eftersom vi både har hand om vården för både hästar och kor så kan det bli mindre tid över för smådjuren. Nu kan vi skicka de sjuka djuren till den nya kliniken om vi bedömer att de måste exempelvis opereras, säger hon

Johan Bromée berättar att han även kommer ha öppet kvällstid vissa dagar i veckan. En dag i veckan är vikt för planerade operationer. Han har också anställt en veterinärassistent som ska hjälpa honom med verksamheten.

Även djursjukhuset i Östersund har akutvård på kvällarna och vissa helger. Det gäller även distriktsveterinärerna i Hede som också har öppet för mindre operationer vissa helger.