Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst på överraskningar i luften

Ännu ett guld blev det för Ås-bördige Per Norén i lördags, när nordiska mästerskapet i konstflyg avgjordes i danska Skive. Den här gången vann han den medelsvåra klassen.

Guldet i klassen intermediate tog han hem genom tre olika flygningar, med konster som loopar och rollar genom luften i olika kombinationer. Domare bedömer konsterna nerifrån marken och poängsättningen påminner om den som görs vid konståkning.

Efter den första turen i luften, där manövrarna hade bestämts i förväg och piloterna haft tid att träna på programmet, såg det inte fullt lika lovande ut.

– Jag kom lite fel och tappade koncentrationen, säger Per Norén.

Men i slutänden visade det sig inte göra något. Andra flygningen bestod av ett egenkomponerat program och den tredje var en överraskning för de tävlande, som fått programmet strax innan de skulle upp i luften.

– Man har väl två timmar på sig att förbereda sig, säger Per Norén.

Erfarenhet och mycket träning är hans förklaring till att han gjorde bäst ifrån sig under det okända programmet. Per Norén har hållit på med konstflyg sedan 2010 och har tagit hem ett NM-guld för två år sedan i en lättare tävlingsklass. Nästa mål för honom är VM i konstflyg som hålls i Slovakien 2014, då han hoppas på att tävla i en svårare klass.

Några SM-guld har det också blivit för 34-åringen som kommer från Ås. Flygintresset väcktes i barndomen, då han spenderade mycket tid på Optands flygfält tillsammans med sin pappa. 1999 var det dags för Per Norén att ta sitt eget flygcertifikat.

Nu bor han i Trelleborg men har föräldrarna kvar i länet. Det händer att han sätter sig bakom spakarna och flyger norrut. Men då blir det inga loopar längs vägen.

– Vi hyr något plan och åker flera stycken, säger Per Norén.