Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst att virka mössan själv

Spara hos oss och du får en OS-mössa.

Annons

Spara hos oss och du får en OS-mössa. Så kan det låta när Nordea jagar kunder till en av sina sämsta fonder. Det är dock bäst att virka mössan själv för fonden är inte mycket att ha, skriver Privata Affärers Sofia Ullerstam.

Olympiska spelen i Vancouver blev en riktig framgång för de svenska idrottarna. Deras blågula, virkade mössor gjorde också succé, och sponsorn Nordea passade på att kränga nysparande i Olympiafonden med mössan som lockbete.

Ett månadssparande på 300 kr gav en mössa så långt lagret räckte. Men Nordea glömde att tala om att fonden, som nyss bytte namn från Nordea Allemansfond Olympia, hör till bolagets minst attraktiva val.

Betyget för de senaste tre åren är det sämsta möjliga, en ynka stjärna från Morningstar.

När försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners nyligen presenterade en analys av 1 700 fonder fanns många av de gamla allemansfonderna bland de sämsta.

Olympiafonden fick rött ljus, liksom bland annat Nordea Alfa och Beta, Handelsbanken Sverige/Världen och Swedbank Robur Allemansfond 1 och 2.

Rött ljus innebär att Söderberg & Partners uttryckligen avråder från investering. Det gör de rätt i.

Allemansfonderna är ofta extremt stora ägare på Stockholmsbörsen och kan inte sälja och köpa hur som helst utan att bli kurspåverkande.

Resultatet blir att fonderna följer mittfåran trots att avgifterna är höga.

De är stora, fega fonder som är bra för banken, men dåliga för spararna.

I undersökningen blev australiska First State Investments bästa fondbolag sedan alla deras fonder klarat granskningen. AMF, Evli, Skagen och SPP Fonder fick också över 75 procent gröna betyg.

Deras sparare får virka mössan själva, men det kan det vara värt.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer