Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baskrav glömt i skolan

Skolan är en allt hetare politisk fråga, Inte desto mindre finns det vissa skolpolitiska frågor som är helt bortglömda i debatten.

Ta det här med elevskyddsombud till exempel. Elevskyddsombud ska finnas på alla skolor från årskurs 7 enligt arbetsmiljölagen. Detta lagkrav finns faktiskt ända sedan 1990. Men det är bara vissa högstadier och gymnasier i Sverige som har tillsatt elevskyddsombud.

Skolan är Sveriges största arbetsplats med mycket stora arbetsmiljöproblem i form av buller, olyckor, stress och sociopsykologisk ohälsa men ändå tillgodoses inte detta baskrav.

En annan bortglömd skolfråga är föräldraföreningarna. I Norge är det ett lagkrav att det ska finnas föräldraföreningar vid varje skola och statsbidrag utgår för att upprätthålla föräldraföreningarnas verksamhet.

I Sverige för föräldraföreningarna en marginaliserad tillvaro. Föräldraföreningar är emellertid viktiga för att öka föräldrars delaktighet, inflytande och engagemang i skolan och för att stärka den sociala sammanhållningen föräldrar emellan. Detta kan ge goda spin off-effekter för elever, lärare och hela skolan, inte minst i socioekonomiskt utsatta områden.

Till sist undrar jag varför trafiksäkerhetsundervisningen försvann i Sveriges skolor utan någon som helst förklaring eller debatt.

Magnus Andersson, förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel