Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basketpremiär: Cooper tillbaka i hetluften

Senaste stora framträdandet var 2006/07. Då med Peter Öqvist i Sundsvall Dragons. Nu är Dennis Cooper tillbaka i hetluften – i Jämtlands damlag.

– Underbart att få den här möjligheten, säger han.

Dennis Coopers liv har till stor del handlat om basket. Allt sedan han som ung och ambitiös talang, då med namnet Holmberg, satsade på ligaspel med KFUM Jämtland.

Envisa skador stoppade dock hans planer. Snabbt bestämde han sig för att börja en ny "karriär", som coach.

Det alternativa spåret tog honom först till andrecoachrollen i Jämtlands herrligalag och sedan till samma uppgift i Sundsvall Dragons, 2006/07.

När familjebildningen började var det dags att ta en time-out från basket. Nu, efter sex års "andhämtning", har alla bitar fallit på plats för en comeback.

Cooper var ett ganska givet val som coach när Jämtland i våras bestämde sig för en ny satsning mot Damligan. En heltidsanställd coach är förstås den självklara frontpersonen i det tänket.

– Det är underbart att få jobba med basket på heltid. Det här är en dröm, säger han.

Hur sporrande är damsatsningen?

– Jättejätteroligt! Det känns helt rätt att bygga något nu när vi har en bas av egna spelare.

Dennis pekar på tidigare damsatsningar i Jämtland där man tvingats värva spelare för att få ihop ett lag. Så ska det inte behöva bli de närmaste åren.

– Det är jättecoolt det som händer i Jämtland. Vi har flera fina årskullar underifrån och om några år kommer det att bli svårt att ta en plats i damlaget.

Coopers inträde har mötts med stor glädje. Elisabeth Landsten, en av de 14 spelarna i truppen, kommenterar.

– Vi har lärt oss väldigt mycket på kort tid. Dennis är lugn och väldigt pedagogisk. Eftersom han även är RIÖ-tränare tror jag att han har en förmåga att jobba med yngre spelare, säger Landsten.

Utvecklandet av egna spelare är högprioriterat.

– Jag vill se att individen blir bättre. Jag tror också det är roligare för publiken att titta på egna spelare. Det blir en annan kontinuitet än att klubben ska behöva värva nya varje år.

Ett handplockat förvärv finns dock; Tanisha Woodard. En amerikansk forward, närmast från Jahn München. Hon anslöt redan till träningslägret i Slovenien.

Hur var lägret i Slovenien?

– Helt fantastiskt! Det som normalt tar två månader att få ihop socialt, till exempel med en ny spelare, har vi klarat av på en vecka.

Coopers filosofi är att spela högtempobasket. Fyra spelare ute på golvet och bara en spelare i insideområdet.

Spelsättet är jobbigt och därför krävs det en bra fysik. Jämtland tränar också hårdare än någonsin. Vad sägs om fem basketpass och fyra styrkepass per vecka?

– Vi vill få fart på bollen och få motståndarna att jobba. Det gör också att vi kommer att byta mycket eftersom jag vill ha fräscha ben.

Hur bra blir Jämtland i år?

– Jättesvårt att svara på. Målet är att etablera oss i serien och att vi inte ska behöva kämpa om nytt kontrakt.

Förresten, du har själv tre döttrar – har det varit skrivet i sten att du ska bli damcoach?

– Jag tror att jag är lämpad att jobba med damer. Jag har erfarenhet från den kvinnliga världen eftersom jag är utbildad förskolelärare. I min tidigare miljö har jag bara jobbat med kvinnor.