Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basketkrönikan: Jämtland avslutade med tungt formbesked

Tre riktigt tuffa matcher på mindre än 48 timmar. Dessutom mot två finska topplag och ett förmodat topplag i Sverige.

Inte konstigt att Pontus Frivold var helnöjd med att hans lag fick bekänna färg i ligagenrepet i Luleå. Att det blev två inledande förluster var inte optimalt, men avslutningen kan vi tala länge om.

Vissa tycker att träningsmatcher mest handlar om att hitta sina roller, rotera på alla spelare och hitta ett fungerande koncept. Inte jag.

Elitidrott, går ut på en sak; att vinna matcher. Spelar ingen roll om det är träningsmatcher i Ragunda mot Sundsvall eller Quality Hotel Cup i Luleå.

Allt handlar om att skaffa sig goda vanor, bygga självförtroende och skapa de där vinnarskallarna och den vinnarkultur i föreningen som till slut blir helt avgörande för hur säsongen ska se ut.

Svensk idrott kan ibland vara löjligt mesig, med allt snack om att "vi bryr oss inte om resultatet, det är ändå i serien allt gäller".

Trams. Jag vill hellre se Pontus Frivold coacha för seger i VARJE match. Försäsong som i ligan.

Därför var det så skönt att se matchen mot Lahti. Frivold drog lärdom av dålig coaching mot LF och lät toppspelarna gå tunga minuter. Jobbigt för vissa, men segern uppväger det mesta.

Nu blev hemresan så mycket skönare. Självförtroendet fick sig en kick och jag kan garantera att trivselfaktorn kommer att vara hög i Sporthallen under hela veckan.

Konkurrenskraftiga försäsongsmatcher (cupen i Luleå är den kanske bästa Jämtland fått spela under den 22-åriga ligatiden) dessutom med hela truppen intakt, har aldrig varit Jämtlands melodi.

På grund av ekonomiska realiteter och låg ranking, har man sällan blivit inbjudet till diverse cuper, utan mest fått nöja sig med matcher mot närbelägna Sundsvall. Då har heller inte alltid de utländska proffsen anslutit till laget.

På så sätt är årets försäsong unik. Frivold ville och fick starta försäsongen med tre proffs redan från slutet av augusti. Det kostar en slant extra, men förhoppningsvis blir det bra avkastning.

Adam Darboe, Eric Mosley och Brandon Petersen är inspelade i laget. Hela truppen, sånär som på Luka Marolt, har fått mer än en månad på sig att träna, spela och lära känna varandra innan det blir ligapremiär.

Den förberedelsen har gjort gott. Spelsystem är inövade, roller har utkristalliserats och Pontus Frivold vet hur han ska formera laget.

Här är vissa reflexioner efter cuphelgen i Luleå:

# Jämtland har visat att man i perioder kan matcha finska topplag. 25 minuter mot Tampereen, 38 mot Lahti.

# De tre nya utlandsproffsen kan alla bidra med mycket poäng. Här har vi en trio som alla är potentiella matchvinnare.

# Mosley har varit särskilt ifrågasatt och även om helgens insats var blandad, finns det god kapacitet, Han är oerhört kvick och svårfångad i en-mot-en-spelet och kan både driva mot korgen och skjuta utifrån. Hans tendens att överarbeta situationer och förmåga att leda laget i kniviga lägen är frågetecken som bör vara möjliga att överbrygga.

# Petersen var matchens lirare i första halvlek mot LF. Totalt hade han 11+12, 20+12 och 19+12 i helgen vilket är riktigt bra. Tycker mig också skönja ett smartare försvarsspel, vilket varit hans akilleshäl hittills.

# Darboe är en skön lirare. Han har det mesta. Han leder laget, tar rätt beslut, kan passa, gå på korgen eller skjuta utifrån. Han kan spela på position 1 till 3 utan problem. En klassvärvning.

# Egal Saleman har varit sensationellt bra. Han ersätter Johan Rönström på sitt speciella spelstil, men han gör det på ett lysande sätt. Dessutom är han en äkta vinnarskalle med ett självförtroende a ´la Zlatan.

# Frivold har fått ihop en trupp som både har spets och hyfsad bredd. Med Samuel Mukooza, som jag anser vara given som näste pusselbit, har Jämtland en fullt godkänd ligatrupp.

# Problemen som behöver lösas är främst två: en andrecoach är ett måste, liksom att skriva ett längre kontrakt med Saleman eftersom Rönström verkar långt ifrån en comeback. Såna guldkorn MÅSTE man våga investera i.

Jämtlands klubbledning, med Sören Westin i spetsen, har sagt sig ha vissa ekonomiska svårigheter att lösa det, men hallå!

Klarar man inte av att hitta en extern lösning i detta läge är man inte värd en plats i Sveriges högsta basketliga. Då kan man lika gärna packa ihop.

Då så; ligapremiär på fredag mot LF. Bara att åka hem, slicka såren och börja käka taggtråd.