Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basketen är till för alla

I Ragunda Basket får alla vara med. Klubben har länge jobbat för bättre sammanhållning i kommunen. Trots detta fick SD stort stöd i söndagens val.

Terese Bengard (S) är kommunalråd i Ragunda och trodde inte att Sverigedemokraterna hade så stort stöd i kommunen.

– Sådana tankar trodde jag inte att det fanns så pass mycket av i Ragunda. Det finns redan mycket bra sammanhållningsarbete här. Ragunda Basket är ett strålande exempel på när integration fungerar som bäst. De visar att enskilda kan göra skillnad och att många faktiskt välkomnar de som kommer hit, säger hon.

Lars Johnson är tränare i klubben Ragunda Basket.

– Jag tycker att alla behövs. Alla som kommer hit är en resurs till bygden. Utan invandrarna hade vi inte haft något lag här, säger han.

Klubben startade 2006 och Lars Johnson har varit tränare sedan dess. Han har länge arbetat för att få med nyanlända i basketgemenskapen.

– I basketen möts barn med olika bakgrunder. När man står på planen måste man umgås och peppa varandra. Det är också ett sätt att komma in i samhället. Ungdomarna lär sig av varandra, hur allt fungerar, säger Lars Johnson.

Integration menar han alltid har varit en del av basket.

– Det är en global och billig sport, så många har kunnat ta del av den. "Alla ska med" är grunden i hela sporten. Vi har ingen integrationsplan i klubben. Sådant behövs helt enkelt inte, för det är så självklart att alla ska vara med, säger han.

SD-vindarna är inget som Lars Johnson märkt av.

– Kanske är det så att de som har sådana åsikter väljer att hålla dem för sig själva, säger Lars Johnson.

Klubben kommer att fortsätta med sitt arbete och satsar på att så många som möjligt ska kunna delta.

– Det spelar ingen roll om du är kristen, muslim eller sverigedemokrat. Hos oss är alla välkomna, säger Lars Johnson.