Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barrow: "Jag önskar att mamma hade fått uppleva det här"

Det här är historien om Modou Barrow.
Pojken från Gambia med en jobbig uppväxt.
I fredags skrev han på ett guldkantat kontrakt med Premier League-laget Swansea.
– Jag önskar att mamma hade fått uppleva det här. Jag tänker spela för henne, säger Modou Barrow på plats i Swansea.

Annons

21-årige Modou Barrow föddes 1992 och växte upp med sin familj i Gambia.

– Vi var inte direkt en fattig familj. Vi hade tillräckligt med pengar för att äta oss mätta och det är ju ändå det som är det viktigaste, säger Barrow.

Det allra viktigaste för Modou Barrow var fotbollen som han alltid bar med sig.

– Jag lirade fotboll jämt. På all ledig tid. Jag blev aldrig trött på det. Det blev många timmar varje dag. Så fort det blev lunchrast och så fort jag kom hem så drog jag i väg och spelade. Det fanns inget annat i tankarna.

Han visade sig tidigt vara talangfull och han kom med i en akademi där man satsade på unga fotbollstalanger.

Men då Modou var 11 år hittade pappa Abass ett jobb på Volvo i Sverige och bestämde sig för att åka dit och tjäna ihop pengar. Med flyttade Modou och två av hans bröder. Två bröder blev kvar i Gambia med mamma Wantio och tanken fanns att de skulle flytta efter senare.

Men kort efter flytten till Sverige får familjen dödsbudet från Gambia. Mamma Wantio hade avlidit.

För 11-årige Modou som precis kommit till ett nytt främmande land rasade allt ihop.

– Det var en oerhört tung period i mitt liv. Att mista sin mamma när man bara är 11 år. Ja, jag behöver nog inte förklara hur det kändes, säger Barrow och börjar fingra på sin mobiltelefon.

Men den runda leksaken hjälpte honom i sorgen.

– Helt klart var fotbollen en stor del i att jag kunde komma vidare. Jag var duktig i fotboll och fick många kompisar i skolan just för att de tyckte att det var roligt att spela med mig. Jag blev aldrig retad för att jag kom från ett annat land eller så.

Efter en kort tid började också fotbollsintresserade föräldrar att se att den lille killen från Gambia kunde lira boll.

– En farsa till en av grabbarna jag lirade med var tränare i Östers ungdomslag. Han ville att jag skulle hänga med och träna och det gjorde jag. Det gick jättebra och jag fortsatte sedan att spela där.

Modous bästa kompis från Gambia, Seringe, hade flyttat till Mjölby med sin familj och där hälsade förstås Modou på ibland.

– En dag frågade han om jag inte ville hänga med och träna med Mjölbys B-lag. Jag var väl kanske 16 år då och jag har aldrig tackat nej till att träna fotboll. A-laget satt på läktaren och tittade eftersom de skulle träna efteråt. Deras tränare kom ner och frågade om jag kunde tänka mig att träna en stund till, säger Modou och skrattar.

Sedan blev det några år i Mjölbys båda lag Mjölby Al och Mjölby Södra.

Norrköping fick upp ögonen för den talangfulle spelaren och han blev inbjuden till träning. Där imponerade han och fick snabbt ett kontrakt.

Det blev dock ingen längre vistelse i Norrköping. Efter att Modou blivit dömd för misshandel på sin flickvän lämnade han klubben.

Modou Barrow valde själv att lämna klubben.

– Jag berättade om det som hade hänt och sa att vi var tvungna att byta miljö för att kunna fokusera på vårt förhållande igen.

Hur ser du tillbaka på det här?

– Det var ju så att jag och min flickvän hade en del problem. Jag tror att alla har gjort saker som de ångrar i livet. Det har jag också. Men jag och min flickvän lyckades reda ut allt och i dag är vi fortfarande tillsammans. Vår relation är jättebra och det viktigaste för mig är att hon trivs och mår bra.

Barrow lyfter blicken och ler.

– Vi ska bli föräldrar i november. Det ska bli fantastiskt spännande. Vi har kollat vilket kön barnet har, men det tänker vi inte berätta för någon, säger Barrow och skrattar.

Hur känns det att den där domen fortfarande tas upp?

– Jag skulle tro att det är ett sätt att försöka knäcka mig. Men tyvärr kommer det aldrig att gå eftersom vi klarade oss igenom det som hände och är ett lyckligt par i dag. En del plockar bara fram domen för att vara taskiga tror jag utan att jag får säga något. Du är faktiskt den första som har vågat fråga mig om det här, säger Modou Barrow.

För Modou och flickvännen Sanna gick flyttlasset till Varberg där han hade sin gode vän Armin i laget.

– Det blev 28 matcher och det funkade riktigt bra för mig. Men när Östersunds FK hörde av sig och ville att jag skulle lämna Varberg innan kontraktstiden gått ut så kändes det helt rätt.

Varför?

– Jag hade sett ÖFK spela och såg att i deras spelstil skulle jag passa in. Jag var oerhört glad när jag fick chansen och jag kommer aldrig att glömma tiden där.

Modou Barrow kan prata i timmar om sina erfarenheter i ÖFK.

– Det är så fantastiska människor i och omkring klubben. Spelarna är ett gäng härliga individer och jag har aldrig fått så många vänner i någon klubb som jag varit i tidigare. Under Graham Potter har jag blivit en mycket bättre spelare, men jag kan också säga att jag har blivit en mycket bättre människa. Jag har så mycket att tacka ÖFK för, säger Modou Barrow.

När vi träffar honom i den walesiska staden Swansea har han precis skrivit på ett guldkantat kontrakt med Premier League-laget Swansea.

– Det känns förstås jättebra och det blir en utmaning. Jag kan inte göra mer än mitt bästa och se vad som händer. Men jag kan erkänna att jag kände mig ledsen i tisdags när jag klev av Jämtkraft Arena. Jag har trivts så bra där. Det var mycket känslor när så många stannade och applåderade. Jag hoppas inte att fansen i Östersund är sura på mig. Det blir ju så här i fotbollen ibland, säger Modou Barrow.

Det är en fantastisk saga om bolltrollaren från Gambia (i dag med både gambiskt och svenskt medborgarskap) som såldes från Östersunds FK till Swansea City.

– Men om vi nu ska kalla det för en saga så hoppas jag att den bara har börjat, säger Modou Barrow innan han går in på sin nya arbetsplats, Liberty Stadium i Swansea.

I handen håller han Swanseas vita hemmatröja och han ser lycklig ut.

Mer Barrow: Följ med på Modou Barrows resa till Swansea