Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockarna vräkta – ställda på bar backe

På onsdagsmorgonen stod det klart: Skandalen med de bangladeshiska bär- plockarna i Bräcke är på väg att avslutas.

Med tåget mot Uppsala med avgångstid 17.54 steg 27 av det 130-talet plockarna ombord på tåget på Bräcke station för att anträda sin långa tunga hemresa. Detta efter en månad av umbäranden, besvikelse och desperation.

Inom kort anländer de till sitt hemland och sina förväntansfulla familjer och släktingar i runt tal tre årslöner fattigare än när de åkte till Sverige.

Plockarnas administratör i Bräcke, Lars Johansson, lät på onsdagsmorgonen, inte personligen, utan genom sin utsände son, meddela de bemanningsföretagsanställda plockarna att de inte längre hade något jobb hos honom och att det bara var att flytta.

Plockarna i de fyra förläggningshusen i Bräcke och Bensjö hade som vanligt gått ut för att vänta på transportbussarna ut till bärskogen när beskedet kom.

Lars Johansson kontaktade senare på förmiddagen kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) och klargjorde att han inte längre orkar med sitt åtagande och avbryter projektet, både bärplockningen och boendet, liksom lade han beslag på nycklarna till den personbil som tillhandahållits för transporter mellan förläggningarna.

Mer information än så gavs inte kommunen, som formellt inte har det minsta med fallet att göra.

Under onsdagseftermiddagen ägnade sig kommunens krisledningsgrupp under ledning av kommundirektör Bengt Flykt åt att försöka ta reda på fakta i målet inför eventuellt kommande beslut.

– Vår första fråga var hur vi skall samla ihop alla dessa människor för att så snabbt som möjligt återbörda dem till Bangladesh, säger Bengt Flykt.

– Enligt kommunallagen får en kommun inte stödja ett enskilt företag, men vi har ett ansvar inför människor som befinner sig inom kommunens geografiska gränser.

Sven-Åke Draxten förklarar att ingen kommer att avhysas från kommunen mot sin vilja och att det står var och en av plockarna fritt att skaffa ett eget boende och plocka bär och sälja.

Sent på onsdagseftermiddagen gjorde Lars Johansson klart att plockarna inte avhyses med omedelbar verkan, utan att de har tak över huvudet, åtminstone under de närmaste dagarna.

Frågan om vem som från och med nu förser plockarna med mat var ännu på onsdagen inte utredd.

Plockarna har redan betalat sin returbiljett, men står av allt att döma inför en extra smäll i form av ombokningsavgiften på 50 dollar (450 kronor) för att de åker hem tidigare än i mitten av oktober.

Hittills är det bemanningsföretaget Bangladesh Work Force som sägs ha svarat för den detaljen via en matdepå i Sundsvall med samma adress som bärhanteringsföretaget Riks Bär & Mat.

Sven-Åke Draxten konstaterar att Work Force tycks ha nästlat sig förbi regelverket genom att anlita ett bemanningsföretag i ett av världens fattigaste länder.

– Det måste skapas ett regelverk som förhindrar den här sortens verksamhet i vårt land.

Tågbiljetterna á 170 kronor betalades av en av plockarna, som är något mera välbärgad än de övriga.

Natten mot i dag, torsdag, skulle enligt uppgift tillbringas hos en av männen bakom Work Force, Abu Bakhar Siddique, som bor i Uppsala.