Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockarna utan löner - Kommunal ger upp

De bangladeshiska bärplockare som besökte Bräcke i år kommer inte att få ut sina löner. Deras fackförbund Kommunal ser ingen mening med att driva ärendet vidare.

Ombudsmannen Per Holmström låter uppgiven när han berättar att fackförbundet Kommunal i princip har gett upp kampen om de bangladeshiska bärplockarnas löner.

– Vi har tagit det här ärendet så långt vi har kunnat men vi bedömer att vi inte kan nå framgång och då finns det ingen mening med att driva ärendet vidare, säger han.

Redan den 17 september kallade Kommunal till förhandling eftersom de nyblivna medlemmarna – 125 bangladeshiska medborgare som rest till Sverige för att plocka bär – inte hade fått den lön som deras kollektivavtal gav dem rätt till. Men det blev ingen förhandling den gången. Företrädaren för arbetsgivaren, bemanningsföretaget Bangladesh work force, dök aldrig upp.

Men Kommunal gav sig inte utan letade reda på företrädaren Abu Bakkar Siddique.

– Vi sökte upp honom för att överlämna den här framställan personligen men han visade med all tydlighet att han inte ville ha med bolaget att göra och tog inte emot den, berättar Per Holmström.

Kommunals ombudsmän och jurister har därefter undersökt hur de skulle kunna ta ärendet vidare. Men till sist har de kommit fram till att det inte finns något rimligt sätt att kräva pengar från Bangladesh work force. Bolaget är registrerat i Bangladesh och har inga tillgångar i Sverige.

– Inte ens om vi fick en dom till vår fördel så skulle vi kunna få den verkställd i Bangladesh, säger Per Holmström och fortsätter:

– Även om vi är ett stort förbund med mycket resurser så finns det en gräns. Vi kan inte åka till Bangladesh och förhandla.

Kommunal ger därför i princip upp försöken att driva ärendet. Men förbundet har informerat ambassaden i Dhaka om läget. Kanske finns något sätt att komma åt företaget den vägen.

Nu återstår att försöka kontakta medlemmarna för att informera dem om situationen.

– Vi kommer ju inte att nå alla eftersom vi inte har deras adresser men vi får försöka sprida det här vidare på bästa sätt. Det finns några kvar i Sverige som vi har kontakt med så vi får ta lite hjälp av dem, säger Per Holmberg.