Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockarna lämnade Hoting självmant

Under fredagen åkte Kronofogden ut för att avhysa de bulgariska bärplockarna som hållit till i en grusgrop en mil utanför Hoting.
Men när Kronofogden kom till dit hade bärplockarna redan lämnat platsen.
– Det känns skönt att vi slapp sätta in tvångsåtgärder, att de förstod själva att de var tvungna att lämna, säger Karina Öhrberg, teamledare på Kronofogden.

Annons

I grusgropen syntes inte mycket av det bara någon dag tidigare stått ett tältläger där fler än hundra människor bott.

– Det är en del skräp kvar efter dem, men det är relativt bra städat, säger Karina Öhrberg.

Det var i slutet av förra veckan som markägaren Sveaskog skickade in en begäran till Kronofogden om att bärplockarna skulle avhysas. I tisdags fattades beslutet om avhysning och under fredagen skulle det alltså verkställas. Men då bärplockarna hade åkt därifrån fick Kronofogden endast ägna sig åt dokumentation.

– Vårt uppdrag är nu avslutat, säger Karina Öhrberg.

Men om bärplockarna åker och slår läger någon annanstans, och markägaren vill ha bort dem därifrån, då kan ni bli inkopplade igen?

– Det beror ju på vart i landet de i så fall slår läger, det kan bli vi eller Kronofogden i någon annan del av landet. Det får vi se, säger Karina Öhrberg.