Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockarna kan vara lurade

De bangladeshiska bärplockarna i Bräcke kan ha tvingats skriva bort rätten att få ut den månadslön de har rätt till.

Företrädare för fackförbundet Kommunal håller just nu på att få bangladeshierna i Bräcke att bli medlemmar i förbundet. Anledningen är att Kommunal vill kunna företräda plockarna gentemot arbetsgivaren Bangladesh Work Force om kollektivavtalet bryts. Ännu har inget avtalsbrott begåtts men om bärplockarna inte får sina löner på utsatt datum så kommer Kommunal att agera. Och det finns tydliga indikationer på att det kan bli så.

Per Svensson arbetar som ombudsman på Kommunal i Östersund och han berättar att han blev väldigt glad i vintras när bemanningsföretaget Bangladesh Work Force ville teckna ett kollektivavtal med förbundet.

– De sökte upp oss och det kändes väldigt bra att de ville ha ett avtal för de plockare som skulle komma nu i sommar.

Men i dag är Per Svensson inte lika nöjd. Han konstaterar att bärplockarnas oro om att inte få ut sin lön mycket väl kan vara befogad. Per Svensson berättar att det finns uppgifter som säger att plockarna fått skriva på ett papper i hemlandet där de går med på en form av ackordslön.

– Det jag har hört och som de har talat om är att de fått skriva på något papper på flygplatsen i hemlandet, annars skulle de inte få resa hit. Det talas om att de ska behöva plocka 60 kilo eller liter bär per dag. Men det står ingenting i kollektivavtalet om att de ska plocka en viss mängd bär. Det är ingen ackordslön vi har avtalat om.

Den minimilön som de bangladeshiska plockarna har rätt till enligt sitt kollektivavtal är 17 730 kronor i månaden.

– Får de inte sin lön så går vi vidare med åtgärder, säger Per Svensson.