Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare kan ha sökt asyl i Sverige

LT gjorde förra veckan ett försök att få reda på hur landet ligger i fallet med de bangladeshiska bärplockarna som lämnat Bräcke.

Annons

Detta mot bakgrund av ett rykte att några av dem sökt politisk asyl i Sverige.

Hur många som är kvar i Uppsala är oklart, men ryktet säger att så många som nio personer sökt asyl.

På Migrationsverket är sekretessen i asylärenden total och där varken bekräftar eller dementerar man den här sortens frågor.

LT försökte även få svar på vad som händer med det numera ökända bemanningsföretaget Bangladesh Workforce som rekryterat plockarna till Sverige. LT fick kontakt med företagets tidigare företrädare i Uppsala, Abu Bakhar Siddique, som deltog i rekryteringen på plats i Bangladesh.

Siddique förklarade att han ”var upptagen med kunder, att han inte hade med saken att göra och att han inte hade tid att prata med någon tidning”.

Han ville inte inte svara på frågan om sanningshalten i ryktet att Bangladesh Workforce nu givit sig in i ett projekt med rekrytering av bangladeshisk personal till den norska sjukvården!

Annika Renstorp, Bräcke, har skänkt en mobiltelefon till en av plockarna, en telefon som fungerar.

Dock är den personens kunskaper i engelska språket inte av den kvaliteten att någon intervju är möjlig och någon tolkhjälp har LT inte lyckats skaffa.

Men enligt vad LT erfar törs mannen inte åka hem till Bangladesh. Där har dessutom hans fru tvingats lämna familjens hus och bor nu tillsammans med ett barn hos sina föräldrar.

Mannen i Uppsala har en närmare 20 000 kronor stor skuld till både en bank och till ett kreditföretag. Hur de kvarvarande Bangladeshierna klarar sig i Uppsala har LT inte lyckats få reda på.

Men de har fått tillfälligt husrum i några av Uppsalas moskéer.