Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamiljer får rätt – hastighet ska prövas igen

Det går för fort längs E14. Och nu har kritiken från företagare och barnfamiljer gett resultat.

I december beslutade länsstyrelsen att hastigheten längs E14 vid Stavre skulle höjas till 80 kilometer i timmen.

Bygden har reagerat kraftfullt och flera har i en gemensam skrivelse överklagat hastighetshöjningen till Transportstyrelsen; det handlar om barnfamiljer, skogs- och lantbrukare i Stavre, föreningen Stavrebygden och Ångbåtsföreningen Alma i Stafre.

Ur överklagan:

"Orten Stavre består av cirka 200 personer, varav cirka 25 är barn i skolålder. Dessa barn går i skola i antingen Gällö eller Bräcke. Skolbuss är transportmedlet i båda fall. Bussen stannar vid hållplatser längs E14 och oavsett färdriktning måste därmed dessa barn någon gång under dagen passera över E14. Att hastigheten höjts till 80 kilometer i timmen upplevs redan oroväckande, då fåtalet fordon nu kör saktare än 90 kilometer i timmen. Dessutom är det i båda ändar av aktuell sträcka skymd sikt, dels i form av kurva och dels backkrön, vilket gör att yngre barn inte hinner över vägen ifall ett fordon kommer. Detta är ett faktiskt problem som uppstått sedan hastigheten höjts.

Självklart är detta ett av de tyngsta skäl angående förslag om sänkning av hastighet till 60 kilometer i timmen på aktuell sträcka, eller åtminstone en återgång till tidigare 70 kilometer i timmen".

Transportstyrelsen tycker att "... det finns regleringsalternativ och konsekvenser som borde ha dokumenterats i en utredning". Myndighetens besked till länsstyrelsen är således: Gör om, gör rätt.

"Transportstyrelsen underkänner länsstyrelsens beslut om hastighetsbegränsning på väg E14 i Bräcke. Transportstyrelsen skickar tillbaka ärendet till länsstyrelsen för ny prövning".