Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen tog första spadtaget på Lövstas superförskola

Ett rymdskepp? En skalbagge? En fisk? Östersund lanserar nu en, som de ansvariga kallar det, unik och spektakulär byggsatsning på en superförskola i Lövsta för närmare 50 miljoner kronor. Det blir kommunens största förskola med plats för 144 barn.

Nyårsaftonen för 1,5 år sedan blev dödsstöten för den gamla och nedgångna förskolan på Lövsta på Frösön. Förskolan eldhärjades och de fem förskoleavdelningarna fick temporärt flytta till Lernias lokaler.

I dag är i princip allt jämnat med marken och på måndagen togs det första spadtaget till något helt nytt.

– Ritningen ser ut som inget annat vi har sett. Vi ska bygga ett stort skepp där vi ger barn det bästa för att kunna växa och utvecklas, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, Björn Sandal (S).

Efter en snabb titt på ritningen av den nya superförskolan, en förskola med åtta avdelningar och plats för 144 barn, visar också att detta kommer att bli en skapelse som Frösön, Östersund eller länet för den delen, knappast tidigare har skådat.

Björn Sandal vill likna den framtida förskoleskapelsen vid en skalbagge, fisk eller ett Star Wars-skepp (rymdfärja).

– Det här kommer att bli enormt.

Målet är att förskolan ska bli miljöklassad och där har entreprenörer och experter i området på Östersunds kommun satsat på att nå nivån guldklass. Här krävs bland annat god isolering, miljöbra materialval och att förskolan har en god ljudmiljö.

Ventilationen blir exempelvis på hyfsat hög teknisk nivå.

– Vi satsar på behovsstyrd ventilation där en givare känner av koldioxidhalten och fyller på med extra luft när nivåerna stiger, säger Ylva Anger, energiingenjör på Östersunds kommun.

Planlösningen kommer också att vara flexibel i den nya byggnaden. Arkitekten Åke Månsson berättar att det kommer att vara en öppen lösning med få väggar i förhållande till golvytan.

– Förr skulle varje förskoleavdelning leva sitt eget liv. Nu tänker vi lite annorlunda där vi har mer öppet och där man ska kunna äta tillsammans.

Även de som ska leva och verka i förskolan, personalen, har fått vara med och tycka till under skissprocessen och här känner sig förskolläraren Pia Johansson helnöjd.

– Jag tror att det här blir kanon. Dels får vi gårdar på båda sidorna om fastigheten och dels har vi velat ha öppna och flexibla lokaler och det känner jag att vi har fått, säger hon.

Förskolan beräknas kosta 49 miljoner kronor att bygga och enligt Björn Sandal ska det finnas möjlighet att snabbt konvertera hela eller delar av den framtida fastigheten till en renodlad skola.

Inflyttning är beräknad till hösten 2011.