Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen i Kövra blir först att gå i friskola i Berg

Föräldrarna i Kövra har fått grönt ljus för sin friskola efter beslut från Skolinspektionen. Nu är det bråda dagar, skolan startar redan till hösten.

Annons

– Det känns väldigt bra. Skönt att få ett ja efter allt arbete som vi lagt ned, säger Olle Schubert, en av de engagerade i arbetet med friskoleansökan.

– Kövra byskola har en historia av starkt engagemang från föräldrar, personal och kringboende. Med friskolans mer självständiga driftsform kan denna kraft tas tillvara ännu bättre, säger Håkan Olsson, ordförande i ideella föreningen Kövra skolas vänner, i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att årskurserna ett till sex samt förskoleklass kommer att finnas på skolan, som startar redan i hösten.

– Det är lite tajt tidsram. Det första blir att rekrytera en skolledning och pedagogisk personal.

De måste också få klart med hur många elever som ska gå på skolan.

I samband med att initiativet till en friskola togs för drygt ett år sedan gjordes en elevprognos genom att man skickade ut en enkät till föräldrar. Den visade att antalet elever kommer att öka från 33 till 42 mellan läsåren 2009/ 2010 och 2011/ 2012.

– Vi vet att alla befintliga elever och föräldrar är intresserade, men jag tror det blir ännu fler nu när man vet att skolan blir av. Vi ska eventuellt skicka ut ytterligare en enkät när det är klart vilka personalen blir, säger Olle Schubert.

Förskolan är för närvarande mer än fullbelagd med över 20 barn, skriver Kövra skolas vänner i ett pressmeddelande.

– Skolan kommer att drivas utan vinstintressen, säger Olle Schubert.

Bakom friskolan står det nybildade aktiebolaget Kövra byskola AB . Bolaget ägs av den ideella föreningen Kövra skolas vänner.

– Vi har överlåtit till Skolinspektionen att fritt fatta beslut i frågan. Nu är det bara att önska dem lycka till i sitt arbete, säger Torsten Medalen, c, ordförande verksamhetsnämnden i Bergs kommun.

– Men visst ställer det till problem i budgetarbetet. Vi hade kalkylerat med att lägga ned skolan, men nu kommer vi ju att tvingas fortsätta betala per elev och år.

I dagarna väntas också Skolinspektionen fatta beslut om en friskola i Oviken får starta.

Annons