Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen gör skådespel av 500 års lokal historia

500 händelserika år av den jämtländska historien gestaltas i Pilgrimsspelet som framförs av barnen från Pilgrimstad förskola och skola.

– I dag har ni alla varit hjältar, säger Berit Tjernström till de dryga 60 barnen när hon avslutar generalrepetitionen av Pilgrimsspelet. De har uthärdat en lång repetition i ett sexgradigt, strilande regn.

Spelet skildrar de stora förändringarna som äger rum under de cirka 500 åren mellan tidigt 1000-tal och början på 1500-talet. Skådeplatsen är Pilgrimskällan i byn som därifrån fått sitt namn.

I begynnelsen är det förkristlig tid, asagudarna tillbes och det blotas till Freja, fruktbarhetens gudinna, för välgång i skörd och barnafödande. Berättelsens huvudperson, Olaf den helige, passerar källan på sin väg till Trondheim och katolicismen gör sitt intåg i länet.

Driver resan framåt. Nu tar tiden som dramat handlar om sin början. Pilgrimstiden, där vallfärder längs helgonförklarade personers tidigare färdvägar var centrala för en from katolik.

Våra ciceroner på färden är Erik Höglund och Bengt-Johan Eriksson som spelar den döde Olaf samt Östman, som innehar high score i antalet pilgrimsvandringar. Som berättare har de uppgiften att driva den episka resan framåt genom århundradena.Manuset skrivs delvis om mellan uppsättningarna av spelet. Pilgrimsdramat sattes för första gången upp 1998 och har därefter återkommit vart fjärde år.

Lokalhistorisk förankring. En ny scen för i år är när Salve Sverkersson döms som fredlös för ett dråp han begått. Den nya scenen har en lokalhistorisk förankring. En man vid namnet Salve Sverkersson från Andviken levde under en tid som fredlös i Hållbergsgrottan i närheten av Pilgrimstad. I urkunder som hittats kan det konstateras att han benådas från sin fredlöshet av Erik av Pommern år 1428.

Pilgrimstidens slut skildras ödesmättat när prosten i Oviken, Erik Andersson, kommer ridande till häst för att sätta punkt för den katolska tron i Jämtland. På uppdrag av sin tidigare studiekamrat och numera kung Gustav Vasa reformeras kyrkan till protestantisk tro och underställs staten.

I skolan används närheten till dessa historiska platser i undervisningen.

– Jag har varit i kapellet och vid pilgrimskällan när jag berättat om den här tiden, säger Berit Tjernström.

Narrarna Douglas Martinsson och Robin Kristiansson trivs med sina roller i Pilgrimsspelet.

– Jag är bättre på att hjula nu, säger Douglas som också tidigare spelat gycklare.

– Det är skitkul, säger Robin. Man slipper lektionerna.

Men lite senare kryper det fram att de lärt sig en del ändå. Särskilt om digerdöden som fascinerar de båda unga gycklarna.

Pilgrimsspelet har haft flera föreställningar i veckan men kan även ses i dag, lördag, klockan 13 vid Pilgrimskällan i Pilgrimsstad.