Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen är med i detaljpanering

Naturområdet mittemot Fjällängsskolan används ofta som lekplats och delar av området är planerat för bebyggelse. Men i det har bestämts att inte byggas lika mycket och att det i stället ska tas hänsyn till barnen lek.

Annons

Barnen ska vara med när detaljplan Torvalla görs om.

Trafikverket och Boverket har i uppdrag av regeringen att öka de ungas inflytande i samhällsplaneringen. Sex kommuner, varav en är Östersunds kommun, har valts ut att vara med i projektet.

Projektet i Torvalla har kommit i gång så smått.

– Vi har haft en träff med Trafikverket och pratat med rektorer. Senare i september ska det vara en informationsträff med lärare och barn på Fjällängsskolan.

Den nya detaljplanen som ska tas fram ska bevara en del av naturområdet. Området ligger mitt emot Fjällängsskolan och i dag används det en hel del av både skolan och Ottfjällets förskola. Där finns bland annat stigar och grillplatser.

– Två barngrupper ska vara med i arbetet, en med mindre barn och en med större, säger Göran Qvarnström, Östersunds kommun.

Han är en av dem som är engagerad i projektet utifrån kommunens arbete med att leva upp till Barnkonventionen.

– Barn har ofta en helt annan syn på saker än vuxna och de som de vuxna tycker är bäst för barnen är inte alltid vad barnen själva vill ha, säger Göran Qvarnström.