Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnaiver och nostalgi på Jamtli

I helgen invigdes utställningen Lekfullt med alla slags leksaker från olika epoker.
Nostalgiska utflykter möter ett lekrum hämtat ur upp- och nedvända världen.

En tur i utställningsrummen börjar vid en monter med trädockor, intill finner man Nintendo-spel, barbiedockor, Star Wars-figurer och leksaksvapen. Det finns en festlig stämning över delar av utställningen, särskilt invigningsdagen då det är fullt med lekande barn och nostalgiska vuxna. Andra delar ger mer klassisk museikänsla med montrar. Fast någon årtalsexercis är det inte fråga om. Här finns möjlighet till både lek och eftertanke och det finns förstås en pedagogisk tanke i botten.

– Det ska vara nostalgiskt, ge olika perspektiv på vad det här med lek och lärande är, och ge barnen lekmöjligheter, säger Jamtlis sektionsledare Magnus Stafverfeldt.

Han fortsätter berätta om hur barnen fram till 1700-talet sågs som vuxna i miniatyr, men sedan gavs leken större betydelse som en del i processen att bli vuxen och lära barnen rätt saker. Detta kan man se exempel på med leksaksvapnen som med tydliga antivåldssyften förbjöds i Sverige i Vietnam-krigets kölvatten i slutet av 1970-talet. Idag är förstås gränsen flytande mellan barnens lek och vuxnas med alla strategispel och liknande som finns på marknaden. Strategispel får man inte ta del av på utställningen, däremot finns Nintendospel av olika årgångar.

Utställningen bygger till stor del på en privatpersons samlande. Jultomten Yngve Nordqvist i Sollefteå gjorde det till en livsuppgift att glädja utsatta barn med leksaker. När han dog för fyra år sedan övertogs tusentals leksaker av Sollefteå museum. Därifrån har en hel del hämtats till Lekfullt, men även ur Jamtlis och museianställdas privata samlingar, berättar Maria Ahlström som är utställningens producent.

Jag fortsätter utställningsrundan och lägger märke till omsorgen om urvalet och det visuella, men hade gärna velat veta mer om en del saker. Avslutningen i det inre rummet är ett stort lekrum med upp- och nedvända världen. Klättringsbara moln på golvet och grön växtlighet i taket lovar en upplevelse utöver det vanliga för leksugna barn.