Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn vill ha en vit jul

Henning Mankell skriver Göteborgs Posten: "I frågan om alkohol är Sverige en enpartistat, där spritens diktatur får råda lite som den vill."

Annons

Sedan tar han ställning för barnens rätt till en alkoholfri jul.

I Sverige finns cirka 400 000 barn i familjer där riskfylld alkoholkonsumtion förekommer. Är inte julen barnens högtid? Många barn känner ångest och fasa inför julen, och det som kan hända.

Det finns undersökningar som visar att ca: var fjärde sjukhussäng är upptagen på grund av alkoholen. Är det då konstigt att vårdpersonal och resurser ej räcker till?

I Sverige förekommer en ohejdad reklam för alkoholen, trots att det är i lag förbjudet om det ej följs av en varningstext. Dessutom förekommer smygreklam i de flesta medier.

Är det inte reklam när det på en tidnings helsida om viner och vinprovning, uppmanas att ta med vin på picknicken, eller att bjuda in grannarna på vinprovning. Man brukar ju ha med sig barn och ungdomar på picknick. Dock ingen varningstext på dessa sidor.

Vem betalar för denna reklam?

Varje dag möts man av hela raden av artiklar i tidningarna om rattfylleri, misshandel, olyckor och bråk där alkoholen är orsaken.

Det dör ungefär 6 000 svenskar varje år på grund av alkoholen.

I Bibeln står: "För den som förför en av dessa mina minsta, för den människan hade det varit bättre om en kvarnsten hängts om hennes hals och sänkts i havets djup."

Tänk på detta!

Alla barn har rätt till julglädje.

Låt Julen vara Jul för alla Barn, en Vit Jul!

IOGT-NTO Logen Fjällblomman, Oviken

Helge Sivertsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel