Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn oroliga för familjeekonomi

Barn är oroliga för att pengarna inte ska räcka. I vissa kommuner har 4 av 10 varit tvungna att bekosta skolaktiviteter själva.

Det är organisationen Rädda barnen som gjort en undersökning där man frågar barn om deras syn på det samhälle vi lever i.

25 000 barn i landet har varit med i undersökningen. En stundtals ganska dyster bild växer fram i undersökningen. Våra barn vittnar om stress, oro, mobbning, otrygghet och avgifter i skolan.

Från Jämtlands län har tre kommuner, Åre, Bräcke och Strömsund, med totalt 684 barn deltagit i undersökningen.

I Åre svarade 43 procent av de tillfrågade barnen att de under senaste året varit tvungna att ta med pengar till skolan för att bekosta aktiviteter där. Samtidigt säger 14 procent av barnen i undersökningen i Åre kommun att de oroar sig över att familjens pengar inte ska räcka.

– Jag blev bekymrad när jag såg resultaten, säger Tiia Alfvin, sekreterare Rädda Barnens distrikt i Jämtlands län. Det är en hög procent, både i Åre och nationellt, där barn ombeds ta med sig pengar till skolan. Eftersom vi har skolplikt och skolan ska vara kostnadsfri så är det inte ok.

Ungefär tio procent av länets barn bedöms leva i vad som kallas ekonomisk utsatthet enligt en undersökning från 2013. Rädda barnen definierar det som barn som lever i familjer med så kallad låg inkomststandard och barn i familjer som beviljats försörjningsstöd. Låg inkomststandard betyder att inkomsterna precis täcker nödvändiga levnadsomkostnader.

– Ambitionen är att kunskapen ska spridas och att de som påverkar barns uppväxtvillkor ska ta den till sig och agera, säger Tiia Alfvin.

Som ett ljus i mörkret så ser dock 87 procent av de tillfrågade barnen i undersökningen ganska eller mycket ljust på sin framtid.