Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn och vuxna testas efter hepatitlarm på förskola

Ett fall av hepatit A har upptäckts vid förskolan Mosippan i Östersund. En anställd har insjuknat och nu kontrolleras både barn och vuxna.

Annons

I torsdags förra veckan fick personalen på förskolan veta att en av kollegorna hade drabbats av hepatit A. Sjukdomen kallas även för gulsot och är en leverinflammation som orsakas av ett virus.

– Det var säkert många i personalen som blev oroliga när de först fick veta det här, säger Mosippans rektor Mia Gidlund som själv blev lite ängslig.

– Det blev väl för mig som för alla andra. Man känner en oro och tänker på vad det innebär för barnen och så vidare.

Det var landstingets smittskyddsenhet som larmade förskolan om att man hittat smittan hos en av de anställda som varit sjuk en tid. Samma dag hölls ett informationsmöte med samtliga i personalen. Mia Gidlund säger att oron lade sig efter informationsträffen och att läget hela tiden har varit under kontroll.

– Det har varit väldigt lugnt. Vi fick ju veta att det här oftast inte är en allvarlig sjukdom och personalen har varit jätteproffsiga när de har informerat föräldrarna.

I går hölls ett stormöte där föräldrarna till förskolebarnen fick träffa de som är ansvariga för Mosippan och personal från smittskyddsenheten. Mia Gidlund berättar att även föräldrarna har varit väldigt sansade.

– Jag hade kanske förväntat mig att det skulle vara någon som lät sitt barn vara hemma men det har inte varit en enda faktiskt.

Just nu pågår arbetet med att spåra smittan men det går i dagsläget inte att säga var den kommer ifrån. Mia Gidlund berättar att hygienen på förskolan alltid är viktig men att en sådan här sak bidrar till att höja medvetenheten.

– Naturligtvis så hamnar ju handhygienen ytterligare i fokus en sådan här gång. Men svininfluensan har gjort att det redan finns en stor medvetenhet och en sådan här sak gör att personalen bär det här med sig hela tiden.