Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn lär sig programmera egna spel

På kort tid har barn mellan 7-13 år gjort egna små spel när de fått prova på programmering på Campus i Östersund.

– Det har varit mycket spelande hemma och kan man hoppa från det till något mer kreativt så är det bra, tycker Fredrik Jonsson som följer sonen Oskar Erikssons försök att få saker och ting på rätt plats på skärmen.

Tisdagskvällen var det fjärde tillfället där barn kostnadsfritt har möjlighet att prova programmering utan att några förkunskaper krävs. Projektet kallas Coder Dojo och är en internationell rörelse där barn får de första inblickarna i hur det går till att göra egna spel, appar och hemsidor.

Platserna släpps på onsdagar klockan 10 och hittills har de fyllts på snabbt.

– Vi har tagit in nya elever vid varje tillfälle och hittills har 50 av 60 besökare varit nya elever. Det är ett enormt intresse och vi ska försöka att få det här att växa så fort det går, säger Stefan Brander som varit med och dragit igång verksamheten.

Till vardags jobbar han på IT-konsulten Kaj63 som driver projektet där barnen står i centrum.

Att utveckla barns intresse för vad de kan göra med datorer är en tanke med projektet.

– Vi kan redan se att det kommer att saknas ett stort antal ingenjörer med programmeringsinriktning i framtiden, konstaterar Stefan Brander.

– Här drar barnen in färdiga grejer, exempelvis en boll, på skärmen och programmeringsblock som gör händelser. Sedan kopplas de ihop så det uppstår rörelser, sammanfattar Stefan Brander.

Theo Rosén som går på Ängsmoskolan har gjort ett pingpong spel på några timmar.

– Tycker jag har lyckats bra med mitt första spel och det var ganska enkelt att komma i gång, säger Theo.