Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärhandlarna kräver stora pengar för plockarnas boende

När LT på tisdagen besökte bärplockarförläggningen i Bräcke fick vi höra hur bland andra Bräckebon Kjell Midbjer varit på plats i Bangladesh och där han inför plockare bekräftat en möjlig intäkt på upp till 50 000 kronor för tre månaders plockning.

Annons

LT kontaktade på tisdagen Midbjer som förklarade att hans insats i Bangladesh endast handlat om att informera de presumtiva plockarna om deras rättigheter i Sverige och att han i övrigt hade det minsta med verksamheten att göra.

– Dessutom har jag visat rekryteringsföretaget Banglades Work Force hur man skriver kollektivavtal.

– Det är allt jag gjort och det är Per Svensson på Kommunal som formulerat avtalet, säger han till LT.

Även Lars Johansson, Bräcke, svär sig fri från all inblandning i verksamheten och hänvisar alla frågor till företaget Riks Bär & Mat, Sundsvall.

Den lokala ihopsamlingen av den hittills närmast obefintliga bärfångsten i Bräcke äger rum vid Lars Johanssons anläggning i Bräcke där även de bussar är parkerade som skall transportera plockarna ut i skogen.

Johansson var den som i juli tog emot plockarna och placerade dem i de fyra förläggningshusen i Bräckeområdet.

Hyresskillingen för tre av husen känner LT inte till, men byföreningen i Bensjö får 1 000 kronor i veckan i hyra under ”uppskattningsvis minst två månader” och där bärhandlarna av de 33 inneboende plockarna tar ut totalt 1 650 kronor per dygn för två skolsalar, en (!) toalett och ett kök.

Bensjöföreningens formelle hyresgäst i skolan är Lars Johansson som tar ut 50 kronor natten av var och en av plockarna. Enligt uppgift till LT tvingas plockarna dessutom betala bränsle till bussarna som transporterar plockarna till skogen.

Hyreskostnaden kan jämföras med ett fullservicehotell i Bangladesh där en natt kan kosta runt 40 kronor.

Bärhandlarnas bruttointäkt enbart för boendet i Bensjö är således beräknad till runt 100 000 kronor, under förutsättning att plockarna stannar två månader.

Stannar de längre blir intäkten större.

När LT på tisdagen kontaktade Lars Johansson med frågor kring hanteringen, telefonnummer till ansvariga personer och liknande samt berättade att maten tagit slut i Bensjö fick Johansson med ens väldigt mycket att göra och hann inte tala med LT.

Han angav företagsnamnet Riks Bär & Mat med säte i Sundsvall som lämpligaste informationskälla, men ville inte uppge några namn eller telefonnummer.

Att Lars Johansson har ett stort engagemang i hanteringen bekräftades när han efter en halvtimme ringde från ett varulager i Sundsvall där ”åtta pallar mat förvarades att köras upp till plockarna i Bräcke”.