Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbro Lindgren årets Almapristagare

Årets Almapris går till svenska Barbro Lindgren.

Pristagaren tillkännagavs på Kungliga biblioteket i Stockholm på tisdagen.

- Det har ringt i telefonen ända sedan jag hörde det på radion och det ringer fortfarande. Milda makter!, säger Barbro Lindgren när TT når henne på telefon

Glädjen över priset är stor.

- Dels för att det är Astrids pris, för att jag tycker om henne, och dels för att mina böcker kanske blir kända, de som inte är så kända redan. Och så kanske jag kan bli lite generösare i fortsättningen.

Mot dig själv eller andra?

- Mot andra. Mot mina frilansande barn till exempel, som alltid kan behöva pengar. Och mot de hemlösa som jag brukar hjälpa.

Första svensk

Denna den tolfte gången överraskade Almajuryn genom att ge det internationella priset till en svensk barn- och ungdomsförförfattare. Juryn lyfter fram henne som en litterär nydanare med enorm bredd. Barbro Lindgren har skrivit allt från bilderböckerna om Max för de allra minsta till de självbiografiska dagböckerna "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner". Böckerna om "Sparvel" skildrar författaren som fyra-åring och upp i skolåldern.

Men hon har också skrivit om livet mening i absurdistiska kapitelböcker som "Loranga, Masarin och Dartanjang" och "Vems lilla mössa flyger?".

- Hon är så inkännande i sitt berättande, så närvarande, att jag tror hon kan läsas överallt, säger juryns ordförande Larry Lempert.

20 till 30 språk

Barbro Lindgren, i dag översatt till mellan 20 och 30 språk, får priset i konkurrens med 237 andra nominerade. Under åren har de nominerade blivit fler och årets lista hade 15 procent fler namn jämfört med tidigare år. Så många som 54 namn var också helt nya.

Prissumman är som vanligt på 5 miljoner kronor.

Almapriset räknas som världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Det ges till författare, illustratörer eller till personer som jobbar med läsfrämjande arbete. Det instiftades av regeringen 2002 till Astrid Lindgrens minne.