Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barberaren mot sin vilja"

/
  • Mats Halvarsson har varit kund hos Sune Fryklund sedan 1968.
  • Sune Fryklunds julslips har åkt fram så här innan jul.

Efter 55 år som frisör i Bispgården och vid nyss fyllda 70 har Sune Fryklund börjat att fundera på framtiden.

– Jag hoppas att någon vill ta över så att jag får tid för annat, säger han.

Annons

Bispgården har varit bortskämd med en frisör av världsklass under alla år men nu letar Sune Fryklund efter någon som kan ta över ff (Fryklunds frisering). Hans far startade frisersalong 1941. Ett år senare föddes Sune som sedan i lagom ålder började prya i frisersalongen.

– Jag blev väl frisör mer av en slump, barberaren mot sin vilja brukar en del skämtsamt säga, säger han.

Sune tog över verksamheten 1972 och har nu jobbat som frisör i 55 år och på samma adress.

–Men salongen ser helt annorlunda ut nu än då jag började, det har hänt mycket, säger han.

Men kliv in genom dörren och en känsla av historia och minnen slår emot dig. Kepssamling från när och fjärran, hårvårdsprodukter, tidningar, affischer och andra oidentifierade ting trängs med prisbucklor i mängder från åren då han tävlade, inte en yta är tom. Priserna är från 60-talet fram till 80-talet och var en hektisk tid för Sune Fryklund.

– Det var mycket under den perioden, att försöka jobba, träna och tävla, familjeliv och ändå få det att gå ihop. Jag deltog bland annat på två EM och två VM, det första 1967, säger han.

Många av hans kollegor som han mötte i tävlings- och träningssammanhang undrade varför han stannade kvar i lilla Bispgården och inte flyttade till Malmö eller någon annan stor stad.

– Men jag tror inte jag hade blivit lyckligare där, det hade blivit mer komplicerat, dyrare lokalhyra och annat, säger han.

Sune Fryklund klipper både herrar och damer och kunderna kommer från alla möjliga håll som Sundsvall, Ånge och Östersund. Men nu förtiden är det klippning som gäller, Sune har slutat att permanenta och färga.

– Och jag har trappat ned en smula, jag jobbar inte lika mycket längre utan vill ha tid för annat också. Jag åker skidor både på längden och tvären, barnbarn och ett hus som tar tid, säger han.

Annons