Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara vinnare efter ”Dansbandskampen”

/
  • Jannez valdes in som tittarnas joker i finalen av ”Dansbandskampen” i december. Efter tävlingen har de märkt av en ”otrolig respons” från både publik och arrangörer som vill boka dem.  Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Jannez och Shake gick förlorande ur striden i ”Dansbandskampens” final. Ändå är de vinnare. Efter tävlingen märker banden av en större efterfrågan på spelningar, men framför allt att fler kommer ut och dansar. Och många är unga.

Annons

Algot Alexandersson, vd för dansstället Sundspärlan i Helsingborg, säger att han ser ”tydliga tecken på att många dansband fått ett uppsving” efter Dansbandskampen.

– Det bokar bra under våren så det blir nog bra sväng på många danser här framöver. Många är nyfikna och ringer och undrar, säger han.

Framför allt kommer fler unga på danserna.

– En ny generation dansband med ungdomlig profil har ju fått fäste, bland andra CC & Lee är populära. Det är jätteroligt att det finns en framtid, att dansbandsdöden inte är så etablerad trots allt. ”Dansbandskampen” gjordes med värdighet och respekt och har höjt dansbandens anseende, säger Algot Alexandersson.

Jannez, från Laxsjö valdes in som tittarnas joker i Dansbandskampsfinalen. De satsar nu för fullt med en skiva med helt nya låtar – den första på 15 år.

– Vi har bara gjort två liveskivor de senaste åren, en riktig studioproduktion har vi inte gjort sedan 1994 så det ska bli jätteroligt, säger kapellmästaren Peo Grufvelgård.

Jannez har upplevt en ”otrolig respons” efter sin medverkan i tävlingen.

– Folk skriver, mejlar och ringer, de är väldigt engagerade. De hör av sig även från Danmark, Finland och Norge och alla tycker att vi är jättebra, säger Peo Grufvelgård och skrattar.

– Framför allt kommer det märkas på nästa års spelplan att vi bokats av nya arrangörer och spelar på nya ställen.

Timråbandet Shake, som valdes in till Dansbandskampsfinalen av jurymedlemmen Anna Mourou, är ett modernt dansband som redan innan ”Dansbandskampen” hade en ganska ung publik. Men efter tävlingen upplever bandet att antalet unga dansare blivit ännu fler.

– Överlag kommer det mer folk på våra spelningar. Fler av ”den vanliga sorten”, alltså inte redan inbitna dansare utan Svenssons som både vill festa och dansa och några som bara vill titta på. Det känns också som att en del folk som dansat tidigare men ”vilat” i några år har hittat ut igen, det har nog Dansbandskampen öppnat för, säger Christine Granholm, sångerska i Shake.

Shake hade en fullspäckad spelplan redan innan tävlingen, men efteråt har trycket från arrangörer som vill boka dem varit hårt. Några extra spelningar i år har klämts in.

– Det ringer mer, både hemma och till produktionsbolaget. Folk är väldigt intresserade och det är framför allt nya arrangörer, som inte vågat satsa på oss innan, som hör av sig, säger Christine Granholm.

Mer läsning

Annons