Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara timmar kvar till VM-röstningen

Nu är det bara timmar kvar till vi vet om Östersund får skidskytte-VM 2019. Men redan på lördagen firades det med tårta i montern. För Helena Ekholm, som fyller 30 år i dag.

Lördagstårta kan förstås bli även söndagstårta om det nu går vägen när omröstningsproceduren avgörs söndag förmiddag.

– Det är pirrigt, men vi känner oss väl förberedda. Men givetvis blir det en strid på kniven, konstaterar Östersunds kandidaturgeneral Patrik Jemteborn.

Internationella skidskytteförbundets kongress pågår som bäst. Redan i fredags höll Östersund sin traditionella lunch, där självaste ambassadören Nils Daag var värd. Han är alltså svensk ambassadör i Österrike, Wien, och höll i lunchprocedurerna med bravur.

– Vi tror fortfarande att det står mellan Östersund och italienska Antholz. Tjeckien och Ryssland får ursäkta, men det vore konstigt om inte vi och Antholz–Anterselva går till omröstningens final, tippar Patrik Jemteborn.

Han tror inte att någon av de fyra kandidaterna får 50 procent av rösterna som behövs i första omgången.

– Vi har fortsatt trycka på våra närhetsargument. Att stadskärnan ligger nära tävlingsstadion, liksom boendet, helt enkelt att Östersund erbjuder något som ingen annan klarar i det avseendet.

På lördagen tjuvstartade Östersund med ett firande i lightversion. Tårtan togs fram för förre skidskyttestjärnan Helena Ekholm som dagen till ära fyller 30 år. I Östersunds monter uppvaktades hon av ett antal andra medlemmar av svenskdelegationen.

– Söndag morgon drar allt i gång vid niotiden. Tjeckien har sin presentation först, därefter Italien, Ryssland och vi i Östersund har vår dragning sist av alla.

– Till lunch vet vi hur det har gått. Då har de 50 delegaterna från lika många nationer bestämt var de vill se VM i Skidskytte 2019. Vi är optimistiska, slutar Patrik Jemteborn.

En nyhet från kongressen är också att skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin valts in i det internationella förbundets högsta styrelse. En fjäder i hatten för Sverige, som inte haft en liknande representation i skidskyttetoppen sedan OS–legendaren Sven Thofelts dagar.