Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bara en tidsfråga innan det sitter ett skott genom bilrutan"

Älgjakt borde inte vara tillåtet i närheten av bilvägar. Det anser Näldenbon Per Hansson, som också tycker att vissa jägare visar dåligt omdöme.

– Det är en tidsfråga innan det sitter ett skott genom bilrutan, säger han.

Nyligen åkte Per Hansson med sällskap på en flitigt använd skogsbilväg på Rödön. På vägen såg de en jägare som hade fått korn på en älg och lagt upp bössan på axeln. När bilen passerade jägaren brann ett skott av.

– Jägaren sköt ett skott som gick förbi bilen, parallellt med sidospegeln, som gjorde att vi blev halvdöva. Det här är en händelse, men vi råkade vara där när en jägare valde att jaga efter en väg. Det är bara en tidsfråga innan det händer något, säger Per Hansson.

Per Hansson och andra Näldenbor använder ofta vägen över Rödön när de ska åka in till Östersund. Han har påtalat problemet för Jägareförbundet och även för polisen. Men han upplever inte att han har fått något gensvar. Per Hansson tycker inte att jakt bör vara tillåtet efter trafikerade vägar.

– Frågan är om Jägareförbundet har något intresse av att jobba med den här frågan. När jag pratade med dem sa de att det fungerar bra. Polisen säger att lagen är ihålig, att det är upp till var och ens omdöme. Men det här visar att omdömet inte fungerar. Det är något fel i jägarkåren när man tillåter jakt på det här sättet.

Han har också pratat med jägare som tycker att reglementet kan behöva ses över.

– Jag tror att kåren är delad. Jag har pratat med jägare som bara skakar på huvudet att jakttorn är riktade mot vägar.

Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, är medveten om att det förekommer jakt i närheten av allmänna vägar, men har ingen uppfattning om hur stort problemet är.

– Det är inte bra. På våra jaktledarutbildningar försöker att informera om att man flyttar in passen och inte har jakttorn eller pass vid allmänna trafikerade vägar. Det försöker vi få bort så mycket som möjligt, men hur mycket det är kan jag inte svara på. Man ser det ibland när man kör längs stora allmänna vägar att det är jakttorn där, det tycker vi inte är bra.

Att det ska behövas en lag mot att ha jakttorn vid allmänna vägar tror inte Magnus Hansson.

– Det räcker att informera jaktlagen. Det är vad vi försöker med genom jaktledarutbildningar. Nu har vi utbildat 1500 jaktledare i Jämtland och Mittnorrland, där hoppas vi att budskapet har gått fram.