Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en svensk med på norsk vandring

/
 • Hurtiga norrmän på väg uppför fjället Hårskallen i samband med ”Hårskalltrampen” i Norge. Nedom ses Vulusjön.                             Foto: Rolf G. Swedbergh

I senare delen av augusti var det åter dags för den populära vandringen ”Hårskalltrampen” med start vid Skallstuggu, sydost om Levanger i Norge. Det fanns möjlighet att välja 2 längdsträckor, 10 och 20 km.

Annons

Årets upplaga var den 45:e och hela 141 vandrarvänner hade infunnit sig till denna marsch som till stora delar går på fjället Hårskallen.

Vädermässigt blev det en repris på fjolåret med värme och en gassande sol och med vackra dimmor på avstånd. Från starten känns det som man är på väg upp mot himlen med branter så det förslår. Vid start befinner man sig på 480 m ö h. Efter 1 km har man nått fjällets toppröse om 735 m ö h.

Det blev som sagt en svettig dag men vi fick rejäl bonus i de stora utsikterna som gives från fjället. ”Byarna” Levanger, Verdalsöra och Steinkjer kunde ses tydligt och även den stora kabelbron vid Skarnsundet som förbinder Inderöy och Fosen. Även gränsfjällen i Storlien/Meråker sågs liksom Skäckerfjällen vid Anjan. Det är ett mäktigt fjällandskap man här har runt om sig.

För den geologiskt intresserade är det ett eldorado. Fjället Hårskallen har som namnet antyder många toppar som ser ut som just skallar. Inlandsisens avsmältning har här verkligen format fjället på ett enastående sätt. Vart man än går på fjället med omgivningar ser man också vackra mönster efter inlandsisens våldsamma krafter.

Undertecknad Swedbergh deltog som representant för Vandrarklubben Östersund och var samtidigt ende utländske deltagaren.

Ett besök i detta natursköna område kan varmt rekommenderas.

Mer läsning

Annons