Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en blev friskola

Nästan femtio skolor och förskolor har lagts ner i Östersunds kommun de senaste 20 åren.

Bara en kommunal skola har omvandlats till friskola.

Annons

I torsdags förra veckan beslutade politikerna i Östersund att Ope skola ska läggas ner. Sedan 1994 har ytterligare sju grundskolor i kommunen gått samma öde tillmötes, men det är bara en av dem som ansökt och fått godkänt att drivas vidare som friskola: Böle byskola.

Friskolan bildades med massiv uppbackning av bygden där aktiekapitalet till det nybildade bolaget på 50 000 kronor samlades in på bara två veckor och där 63 elever och åtta anställda har vuxit till 130 stycken och 25 anställda sedan starten 2003.

– I dag har vi ett koncernbolag med två dotterbolag som driver en restaurang och sköter driften av fastigheten, säger koncernchefen och rektorn Eva-Märet Nordenberg.

– Det är utveckling det, säger Sven Nilsson som var en av de pådrivande när skolan var på fallrepet.

Men elevutvecklingen i Östersunds kommun har inte varit lika gynnsam som i Bölebygden.

Elevminskningen på grundskolenivå är 2500 stycken på tio år och från gymnasieförbundet finns en rapport om att antalet 16-åringar i länet kommer att minska med 32 procent inom tre år.

Östersunds kommun har plockat fram siffror som visar att åtta kommunala skolor har lagts ner sedan 1994 och dessutom har 40 kommunala förskolor avvecklats under den perioden. Några har visserligen tillkommit som exempelvis på campus och Lövsta.

– Det har både lagts ner och utökats, säger Gunnar Forsberg, verksamhetsplanerare på kommunen.

Samtidigt konstaterar han att Skolinspektionen har blivit allt tuffare i sina granskningar av friskoleansökningarna i dag.

– I dag måste man visa på att det finns godkända lokaler, att det finns en långsiktighet och att man klarar av alla lagkrav. Kan man inte ge fullgott svar då blir man inte aktuell över huvud taget.