Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankomatligan dömd

Bankomatligan är dömd, ansvarig för de fall av "cashtrapping" som drabbat personer runtom i Sverige. De har stulit summor upp till 1 000 kronor, i 14 olika fall.

Under hösten har LT rapporterat om den bankomatliga som härjat i länet och landet. Tre män, med ursprung i östeuropeiska länder, är nu dömda för stöld, försök till stöld och häleriförseelse.

Från Jönköping i söder till Övertårneå i norr har personer under september och oktober blivit utsatta för så kallad "cashtrapping". Detta innebär i de här fallen att man manipulerat bankomater genom att fästa en metallist framför sedelutmatningen. Listen ska ha hindrat sedlarna från uthämtning. På baksidan av listen har en dubbelhäftande tejpremsa fångat upp sedlarna. När kunden sedan gått därifrån har man stulit pengarna.

De tre män som blivit dömda har sitt ursprung i östeuropeiska länder, och två av dem är närstående. En av männen, 30 år gammal, har de senaste åren begått en del brott, den andre, 34 år, kom till Sverige för att skaffa arbete och en bekantskap dem emellan uppstod i Göteborg i september. Den tredje av männen, 26 år, arbetar sedan tidigare på en advokatfirma i sitt hemland, och när han kom för att hälsa på sin närstående släkting (30-åringen) var han tydlig med att han inte ville bli involverad i brottslighet.

Flera fall av "cashtrapping" har alltså förekommit i landet under den period de varit här. Östersunds tingsrätt slår nu fast att männen gjort sig skyldiga till detta i upp till 14 fall. Beroende på situation och plats skiljer det sig vilka av männen som är dömda för stöld och försök till stöld. I de olika fallen har det handlat om summor mellan 100 och 1 000 kronor.

Två av männen har betalat för stulna mobiltelefoner, och gjort sig skyldiga till häleriförseelse.

I Jämtland har personer i Svenstavik och Strömsund blivit utsatta för stöld och i Järpen gjordes ett försök till stöld den 18 oktober, samma dag som två av gärningsmännen greps. Den tredje av männen greps i samband med husrannsakan av en personbil den 4 oktober och har sedan dess suttit häktad.

En av männen är nu dömd till 6 månaders fängelse och kommer därefter att utvisas från Sverige. De andra två är dömda till 2 månaders fängelse och med hänsyn till häktningstiden är de försatta på fri fot. Två av männen ska även betala skadestånd till målsägande.