Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankerna har råd med lobbyister

De flesta minns finanskrisen 2008. När det var som mörkast våren 2009 var ett par svenska banker inte långt från att få kasta in handsken. Lettisk beslutsamhet där folket tvingades uthärda hårda besparingar räddade bankerna.

20 år tidigare gick det ännu sämre för Sverige. Då fick staten ta över banker som lånat ut för mycket pengar till fastighetsspekulanter. 90-talskrisen blev dyr för svenskarna.

När krisens ursprung fanns i USA gick det bättre, även om många svenska industrijobb försvann på grund av regeringens passivitet. Men i USA blev det dyrt att rädda banker och försäkringsbolag.

Räddningen – förstatligandet – av bilindustrin gick faktiskt i hop. Men insikten att bankeländet inte skulle få upprepas spred sig.

En idé som presenterats gäller bankdelning. Redan efter börskraschen 1929 skildes spekulationerna från bankrörelsen.

Så länge den lagstiftningen fanns kvar blev bankkriserna inte lika allvarliga. Sen avskaffades lagen och i september 2008 gick det som det gick.

Idén är inte ny för Sverige heller. Den förs i dag fram av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I början av 2000-talet lades ett förslag av bankkriskommittén som föreslog ett recept för hur staten skulle garantera bankernas funktion utan att ta över spekulationsförluster. Sen har inget hänt.

Nu lägger EU fram ett förslag som av kritikerna framställs som urvattnat. Men förslag som att storbankerna ska hindras att spekulera för egen räkning leder i alla fall i rätt riktning.

Och även detta får kritik. Det är faktiskt lite sorgligt att det är Socialdemokraten Thomas Östros som i egenskap av VD för Svenska Bankföreningen agerar lobbyist mot förslaget.

Vi har ju ett fungerande system säger Östros och hänvisar till dagsläget. Och det är sant att bankerna är välkapitaliserade, börskurserna är uppdrivna och utdelningen på bankaktier är hög. I detta monopolsystem betalar kunderna notan som en annan sosse, Leif Pagrotsky, påpekat. Heder åt honom.