Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bangladeshier får hård kritik från hemlandet – Har inte skött sig och plockat bär som de borde

Inte nog med att de Bangladeshiska bärplockarna i bland annat Bräcke och Bispgården haft det mycket eländigt i vårt land och dessförinnan gjort sig barskrapade på att ta sig hit. Nu får de kritik hemma i Bangladesh för att de inte skött sig och plockat bär som de borde.

I en nyhetsartikel i nätupplagan av den stora tidningen The Daily Star i Dahka publiceras resultatet av en pressrelease som bemanningsföretaget Bangladesh Workforce, som lockat plockarna till Sverige, tillställt tidningen.

Så här lyder artikeln i översättning:

”Bangladeshiska arbetare återvänder från Sverige utan att ha fullgjort sitt tre månader långa jordbruksrelaterade arbetsprogram, vilket berott på dåligt väder.

Bangladesh Workforce som arrangerade deras arbetsvisering tillkännagav i går i en pressrelease att 27 arbetare har återvänt hem och att resten återvänder inom kort.

Minst 281 Bangladeshier reste till Sverige i juli för att plocka vilda bär i de svenska djunglerna.”

– Under sin tid i Sverige kunde de förväntas tjäna mellan 5–7 miljoner Taka, (50 000–70 000 kronor) om vädret varit bra, säger Bangladesh Workforces koordinator Montazul Islam.

Sedan de kommit till Sverige flydde 30 arbetare, medan många andra vägrade att arbeta eftersom vädret var mycket kallt och regnade mycket.

Arbetarna som bara arbetade 15 dagar tjänade bra trots vädret.”

Montazul Islam hävdar i sin release att en del media har rapporterat om att arbetarna blivit lurade i Sverige, något som han hävdar inte är korrekt.

– Eftersom arbetarna står inför en kapitalförlust har rekryteringsagenten redan hemställt hos den svenska regeringen om kompensation i enlighet med de europeiska arbetslagarna, skriver Montazul Islam.

– Agenten har genomfört arrangemang för arbetarna att ta sig hem på egen hand.

Montazul Islam hävdar i The Daily Star-artikeln att även bärplockare från Filippinerna, Kina och Polen haft problem med vädret i Sverige.