Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bananflugesäsongen är här

Äntligen dags att skörda årets frukt från träden. Men se upp, larver och flugor kan lätt komma med in med fångsten – bananflugesäsongen är här.

Annons

– På sommaren kan de hålla sig ute i fruktodlingarna, men när hösten kommer så kommer de alltid in, till fruktavdelningar i affären och till våra kök, säger Dick Nässel, professor i zoologi vid Stockholms universitet.

Mos, kräm eller kaka. Ja, det finns tillfälle till härliga kulinariska upplevelser när det nu är dags att plocka frukten av träden. Men med äpplena eller plommonen kan du också få bananflugor. Plockar man fallfrukt som är skadad kommer ofta larver på köpet.

Bananflugorna är helt ofarliga, men kan vara nog så irriterande. Att ställa undan frukten och bara ha frisk frukt hemma kan hjälpa, men Dick Nässels allra bästa råd för den som vill bli av med flugorna är att ställa fram en bytta med äppelcidervinäger och diskmedel.

– Bananflugorna är galna i äppelcidervinäger så de flyger dit och sedan drunknar de, och på grund av diskmedlet kan de inte komma upp igen.

Övermogen och jäst frukt är det bästa bananflugorna vet. Men även sockerhaltiga drycker och alkohol hör till favoriterna.

– De kommer gärna på fest, om det serveras vin, säger Dick Nässel.