Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bamse och tjuvstaden

Biostaden
Premiär: 17 januari 2014
Röster: Peter Haber, Leif Andrée, Magnus Härenstam med flera
Regi: Christian Ryltenius
Speltid: 1 timme 6 min
Censur: Barntillåten

Annons

När världens starkaste och Sveriges mest kända björn gör långfilmsdebut är både allt och inget som det ska. Inget eftersom de klassiska Bamseskurkarna gått och blivit fredliga, allt eftersom både estetik och moral är desamma som i barndomens flitigt prenumererade serietidningar.

När Tre Vänners filmversion tar sin början har Knocke och Smocke blivit körskollärare och Sjörövarna fredliga trädgårdsmästare. Faktum är att samtliga elakingar har blivit omvända av Bamse och hans vänner, och ingen vill längre försörja sig som skurk. Eller jo, en: Reinard Räv. Han är rejält trött på det rådande fridsamma och moraliskt riktiga tillståndet och beslutar sig för att få med de tidigare yrkeskriminella på kupparnas kupp, att råna världens största godistransport samt - håll i er nu - kidnappa Farmor.

"Bamse och tjuvstaden" är en ytterst gemytlig historia berättad i ett makligt tempo som borde tilltala såväl de allra minsta som deras föräldrar. De klassiska Bamsebudskap tålmodigt hamras in: Det är bättre att vara snäll än dum, om man ändå är dum beror det förmodligen på att man inte har några vänner och alla förtjänar en andra chans. Alla är lika mycket värda, och 2014 känns det som ett budskap som tål att upprepas om och om igen.