Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bältros var lungcancer

Mannen fick veta att smärtan i bröstet var bältros.
Men bältros var snare lungcancer och mannen dog.

I början av maj 2011 uppsökte mannen tillsammans med sin dotter akuten på Östersunds sjukhus. Mannen led av smärtor i ryggområdet. Efter undersökning diagnostiserades mannen med bältros, fick smärtstillande medicin och skickades hem.

Dottern har i sin anmälan till IVO uppgett att mannen led av kraftiga smärtor hela våren och sommaren och att hon kontaktade Hallen och Järpens hälsocentral flera gånger för att få recept. Men mannen blev aldrig kallad till någon läkarundersökning.

Först i slutet av augusti samma år, efter flera inskrivningar och diagnoser, som stroke och överdosering av morfin, genomfördes en röntgen. Då hittades en stor tumör i lungan på samma ställe som mannen hade diagnostiserats med bältros. Mannen blev kvar på sjukhuset och avled sedan i oktober.

IVO riktar nu kritik mot just läkarkontinuiteten men finner inte skäl att kritisera diagnostiken som genomförde på akuten.

IVO skriver: "Patientens kontakt med primärvården präglades av brister i läkarkontinuitet. IVO riktar kritik mot vårdgivaren (landstinget) på grund av kontinuitetsbristen".

En läkare vid Hallen och Järpens hälsocentral skriver, att med facit i hand borde de ha kallat mannen till en ny läkarundersökning, samt att vid tiden som mannen sökte vård var det brister i läkarkontinuiteten, inga fasta läkare fanns och vakanser täcktes upp med tillfälliga läkare.

IVO riktar däremot ingen kritik mot diagnostiken eller mot någon enskild läkare.