Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Balladen om Söder"

Premiären närmar sig och danssteg och sångtexter börjar sitta. Teatergruppen Glesingan är redo att möta publiken med nya sångspelet "Balladen om Söder".

När vi pratar om ballader i dag syftar vi oftast på en poplåt med smäktande kärleksrim i långsamt tempo. Men ursprungligen stod ordet för en dansvisa:

– Man dansade runt i ring medan man sjöng en lång, berättande text. Det förekom i hela Europa men i dag är det bara på Färöarna man framför ballader på det ursprungliga sättet. Ja, och så vi då, säger Glesingans primus motor, manusförfattare och regissör Berta Magnusson.

Vi har hört henne säga både en och flera gånger att hon inte ska göra några fler teateruppsättningar, men hur det nu är så dyker det hela tiden nya historier som vill bli berättade, nya personer som förtjänar att porträtteras.

– Förra spelet vi gjorde handlade om storsångaren Sjungar-Lars. När jag forskade om honom stötte jag på Johannes Söder, en värmlänning som kom hit i slutet av 1800-talet för att lära jämtarna att ta vara på skogen, berättar Berta.

Jämtarna var misstänksamma mot främlingar, och tog dessa sig som Johannes Söder också friheten att uppvakta infödda kvinnor kunde misstänksamheten övergå i ren fientlighet.

"Balladen om Söder" utspelar sig vid foten av Oldfjället i Offerdal, och här representeras folkets motvilja av två sagoväsen – devor – som kommer ner från fjället och gör sitt bästa för att förhindra att Johannes Söder får sin kära Ingeborg.

Devorna görs av Magnus Persson och Jeanette Leijon. Magnus har varit med i flera av Bertas uppsättningar tidigare, men Jeanette är ny:

– Sjungit har jag alltid gjort, men min tidigare erfarenhet av teater inskränker sig till en termin med Östersunds Teaterverkstad. Så det här ska bli jättespännande, säger hon.

Huvudrollen som den storväxte kraftkarlen Johannes Söder görs av Bengt Engström, till vardags musiklärare på Palmcrantzskolan. Han var med i spelet om Lapp-Nils för många år sedan och gör nu comeback i Bertas gäng.

– Rollen som Johannes Söder var ursprungligen tänkt för en annan, men han blev sjuk. "Nu har vi ringt alla andra" sa de när de till slut ringde till mig, så jag hade ett ganska bra förhandlingsläge, skojar Bengt.

Musiken till "Balladen om Söder" är komponerad av Olle Simonsson, vilket borgar för tongångar med djup förankring i den offerdalska folkmusiken.

Att tonsätta text av Berta Magnusson är bland det lättaste man kan göra, tycker Olle:

– Det är ingen konst. Bertas dikter är så musikaliska.

Flera av sångnumren ska framföras av en riktig kändis; Offerdalsbygdens store son Maths O Sundqvist. På grund av en långdragen halsinfektion kommer han dock inte att kunna vara med från början.

– Olle Simonsson får träda in och sjunga sångerna tills Maths blir frisk igen, säger Berta Magnusson.

På lördag går ridån upp för "Balladen om Söder". Plats: Orrvikens bygdegård.