Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balkanfilmfest på Regina

Den turnerande festivalen Balkan New Film Festival återkommer till Folkets bio Regina.

I helgen, med start i dag och till och sönddag, visas sex filmer med Balkan som gemensam utgångspunkt.

Annons

Först ut fredag är serbiska "When day breaks" där en pensionerad musikprofessor upptäcker sanningen om sitt ursprung. En metallåda fylld med dokument hittas på den plats där ett nazistiskt koncentrationsläger fanns i centrala Belgrad.

Lördagen fortsätter med tre filmer. Mitt på dagen visas marockanska "Behind closed doors". När Samira får en ny chef påverkas både hennes karriär och privatliv av hans sexuella trakasserier och mobbning – som inte går att bevisa.

Eftermiddagen fortsätter med en medicinsk skräckfilm. Kroatiska "Vegetarian Cannibal" utspelar sig bland korrupta gynekologer och bygger på verkliga händelser. Ett hemligt krig om en chefspost på en fertilitetsklinik leder till fatala misstag och en patients död.

"The Forger" är en serbisk film som utspelar sig i slutet av 1960-talet i slutet av den storslagna illusion som kallades Jugoslavien. Huvudperson är Andjelko, rektor i en liten bosnisk by. Han tror på Jugoslavien och dyrkar president Tito. Men, för den goda sakens skull, utför han ett brott och tvingas fly till en stor stad där han möter en tidigare skolkamrat ...

Festivalen avslutas på söndagen med två filmer. Dokumentärfilmen "The Weight of Chains" utvärderar USA:s, Natos och Europeiska unionens roll i Jugoslaviens undergång. Om hur vanliga människor försökte leva i fred och hur krig påtvingades utifrån. Filmen lyfter fram nya perspektiv på redan etablerade tolkningar av situationen på Balkan.

Sist ut är "Is", en dramafilm om den serbiske bonden Milivoje och hur hans familj utplånas. Den utspelar sig i en naturskön region i centrala Serbien vars byar är utdöende. Tiden är sjuttiotal, det sista decenniet i Titos regim.