Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bälinge skrotas efter nej till flytt

Annons


Bälinges elitlag i damfotboll läggs ner.

Svenska fotbollförbundets regler stoppar flytten till Sirius och fortsatt elitspel.

-Det är kört för oss, säger Conny Sjöberg, ordförande i Bälinge fotboll, till TT.

Bälinge IF beslutade vid ett extra föreningsmöte i början av oktober att lägga ner sin damelitverksamhet, som man inte ansåg sig ha råd att driva vidare. Damlaget, som spelade i allsvenskan den senaste säsongen men som åkte ur högsta serien, planerade i stället för att fortsätta verksamheten i division 1 som en ny förening inom alliansföreningen Sirius och ansökte om detta till Svenska fotbollförbundet.

-Det kunde inte förbundsstyrelsen medge med hänsyn till de bestämmelser och den praxis som finns i den här typen av ärenden, säger Sune Hellströmer, fotbollförbundets generalsekreterare, till Sveriges Radio Uppland.

Om Bälinges damlag flyttar till Sirius skulle man få börja om från botten av seriesystemet, från division 5.

-Det finns tillräckligt med division 5-lag i Uppland. Bälinge är det enda elitlaget i Uppland och vill vara det lag som Upplands alla talanger strävar emot att få spela i, säger Conny Sjöberg till TT.

Om Bälinge hade flyttat all damverksamhet – från ungdomar till seniorer – till Sirius, hade elitlaget fått spela i division 1.

-Men det blir ju bara larvigt. Bälinge är en liten ort några mil utanför Uppsala. Skulle alla sjuåringar från Bälinge åka hela vägen in till Uppsala för att träna fotboll? Grundtanken är ju att man ska få spela fotboll på sin hemort så länge det är möjligt, menar Sjöberg.

Conny Sjöberg säger att enda lösningen, som han kan se, är att det skulle dyka upp en stor finansiär, så att Bälinge IF har råd att behålla sitt damelitlag.

-Men det tror jag inte kommer att hända. Jag befarar att många i vårt unga och talangfulla lag kommer att sluta att spela fotboll. Talangutvecklingen i Uppland kommer att stanna upp för det finns i dag inget annat lag som kan axla Bälinges mantel, säger han.
Annons