Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balettprofilen Ivo Cramér död

/
  • Ivo Cramér kände sig hemma  i dansens virvlar, inte bara inom baletten utan minst lika gärna på revyscenen.Foto: Gunnar LUndmark/Scanpix

Koreografen, regissören och förre chefen för Kungliga Baletten Ivo Cramér har avlidit, 88 år gammal.

Annons

Ivo Cramér var en av den moderna svenska dansens allra största. En mångsidig dansare och koreograf som inte nöjde sig med klassisk balett utan även koreograferade och regisserade för film och tv, men också musikaler och revyscenen. På så sätt lanserade han dans till de stora folklagren. Cramér debuterade som koreograf redan på 40-talet och var verksam ända in på 90-talet. Redan 1945 bildade han den första upplagan av Cramérbaletten. Den andra upplagan bildades 1968 i Riksteaterns regi.

Terje Toresen, som var förste dansare i baletten fram till dess att den lades ner 1986, beskriver Cramér som stor inspiratör:

– Det var en rolig resa i balettens underbara värld. Han var väldigt bestämd i sina åsikter men oerhört kunnig och generös att dela med sig.

Bland Cramérs mest kända verk finns ”Den förlorade sonen” till Hugo Alfvéns musik. Baletten hade premiär 1957. Andra verk som kan nämnas är ”Fader vår” och ”Bibliska bilder”.

Ivo Cramér nådde stora framgångar utanför Sverige. Verken ”Dansvurmen” och ”Kärlekens trollkarl” fick han själv iscensätta på Parisoperan efter inbjudan av dåvarande balettchefen Rudolf Nurejev.

Mer läsning

Annons