Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakvattnet har fått en egen spaanläggning

En ny spaanläggning har sett dagens ljus i fjällvärlden. Det är i den lilla byn Bakvattnet, någon mil från Åkersjön som Eva Hansson byggt ut ett sitt pensionat med ett spa.

– Jag tror stenhårt på den här idén. Det här är nog den minsta by i landet som har en egen spaanläggning, säger hon.

Annons

Bara att komma på tanken att öppna ett spa en fjällby med 38 bofasta verkar vara ett ganska hopplöst projekt. Men det tycker inte Eva Hansson från Östersund. Nu är hennes kombinerade spa och pensionat i Bakvattnet färdigbyggt och de sista listerna kom på plats för någon månad sedan.

– Jag köpte det gamla anrika Selmas pensionat i Bakvattnet för snart fem år sedan, berätta Eva Hansson. Men eftersom jag samtidigt driver ett hälsospa i Östersund så har jag bara haft tid att ha pensionatet öppet under helgerna. Men nu har jag tänkt att bedriva min verksamhet i Bakvattnet i stället och nu kommer jag successivt flytta min verksamhet från Östersund.

I går hade Eva Hansson öppet hus för byborna i Bakvattnet med omnejd för att visa hur hennes anläggning ser ut och fungerar. Hälften av alla bofasta i byn hade hörsammat inbjudan och kom till Evas pensionat, som det numera heter.

– Här har jag all tänkbar utrustning, berättade Eva för gästerna, samtidigt som hon serverade smörgåstårta före visningen. Samtalet kring bordet handlade mest om Evas företagsamhet och besöket av kung Karl Gustaf tidigare i veckan.

I den nybyggda anläggningen finns bland annat Evas stolthet, en bastu som värms med ultraljus.

– Den blir inte lika varm som en vanlig bastu, bara 60 till 70 grader, men man svettas tre gånger så mycket, berättar hon för sina gäster.

Margaretha Magnusson från Bakvattnet passade på att få massage för ryggen i skenet av levande ljus och en värmelampa med klarrött sken.

– Det här är fantastiskt att få ett spa hit till byn. Här är vi inte så bortskämda med företagsetableringar, ler hon.

Eva Hansson tror stenhårt på sin idé med ett spa i fjällvärlden.

– Jag skulle aldrig ha satsat på det här annars. Hela tiden sedan jag köpte pensionatet har jag märkt en liten men dock ökning av gäster för varje år, särskilt de som kommer från utlandet har blivit fler. I fjol hade jag besökare från både Kina, Japan och Tyskland.

• Hur ser framtiden ut?

– Går det som jag tänkt så är det inte otänkbart med ytterligare en utbyggnad. Men vi får ta en sak i taget, säger Eva Hansson.