Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakvänd Romeo och Julia-berättelse om svår kärlek

/

Sibel är andra generationens invandrare. Hon är 18 år gammal, bor i en storstad och precis som alla andra i hennes ålder är hon på jakt - frågan är bara vad det är hon jagar.
Av en slump träffar hon Cahit på en klinik för självmordsbenägna.

Annons
För att vinna sin frihet tillbaka och bli av med sin minst sagt konservativa familj övertalar hon sin nyfunne vän att gifta sig med henne. Efter lite vänlig övertalning säger han ja, hon flyttar in till honom och de lever tillsammans som vänner. Efterhand växer vänskapen till någonting mer.
Men precis när de upptäcker vad de egentligen tycker om varandra slits de i sär när en vanlig utekväll spårar ur.
Sibel flyr till sitt hemland Turkiet. Länge vältrar hon sig i olycka efter det som hänt. Men till slut lyckas hon sakta men säkert hitta ett sätt att återvända till livet. Hon träffar en man, gifter sig och skaffar barn.
Då ringer telefonen.
Det är Cahit.
"Mot väggen" är en extremt välskriven historia som handlar om hur svår kärlek kan se ut på 2000-talet. Det är en modern bakvänd Romeo och Julia-berättelse - om kärleken som aldrig riktigt kan och får bli verklighet.
Och när kärleken verkligen kan levas ut är det försent.
Föreställningen behandlar också de kulturella kontraster vi då och då stöter på i dag. Förhoppningsvis ökar "Mot väggen" chanserna för att människor från olika delar av världen kan leva sida vid sida, och att människor kan förstå att vi egentligen är rätt lika. Ungdomar är alltid ungdomar var vi än är födda. Och kärlek är alltid kärlek var vi än är födda.
"Mot väggen" är Riksteaterns version av den prisbelönta tyska filmen med samma namn. Riksteatern gör en fenomenal tolkning av manuset och använder geniala uttryckssätt för att föra historien framåt. Smarta lösningar i scenografi och koreografi gör att betraktaren har svårt att slita sig från den starka kärlekshistorien.
"Mot väggen" är en de bästa produktioner jag sett Riksteatern sätta upp.

Mer läsning

Annons