Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baktakter och dans när Baluns bröt tystnaden i Nor

/
  • Elin Lindvall, här tillsammans med artisten Storsiens son, är med och arrangerar Sommarbaluns. ”Vi har börjat samarbeta med Urkult, en annan raggaefestival i år. Vi tar lärdom av varandra, de är mycket större så det finns mycket att hämta av dem”, säger hon.
  • Elin Lindvall, här tillsammans med artisten Storsiens son, är med och arrangerar Sommarbaluns. ”Vi har börjat samarbeta med Urkult, en annan raggaefestival i år. Vi tar lärdom av varandra, de är mycket större så det finns mycket att hämta av dem”, säger hon.
  • Blandade åldrar hittade sig till Nor i helgen. Och när inga band stod på scenen, gick det för vissa lika bra att underhålla sig med en stenbumling.
  • Framför scenen hittades Ville Westermark och Simon Ingvarsson. De hade åkt från Ås och Östersund till den lilla festivalen, främst för att se Svenska Akademien. ”Vi lyssnar inte så mycket på raggae annars, det blir mest på festival. Vi åkte bara hit som en kul grej”, säger killarna.
  • Helgens största bokning är det skånska bandet Svenska Akademien. General Knas, bandets toastare, är sedan en tid tillbaka bosatt i Jämtland. Hans karikaristiska bräkande stämma får publiken framför scenen att dansa som att det inte fanns någon morgondag.
  • Kung Henry är slående lik rapparen Promoe till utseendet, men när det gäller musiken känns den amerikanska artisten Sage Francis som en lämplig jämförelse.

I den lilla byn Nor i Bräcke kommun, var det i helgen ovanligt livat. Den annars så stillsamma sjön, den tysta skogen och de vida ängarna fylldes av raggaefantaster från hela Sverige. Det var föreningen Baluns årliga festival Sommarbaluns, som sedan 2004 flyttat runt i Jämtland, som i år dök upp på Ammerön.

Annons

– Vi försöker flytta runt bland olika kommuner varje år, så att alla Jämtlänningar kan ta del av det här, förklarar Elin Lindvall, en av festivalens arrangörer, om den aningen svåråtkomliga festplatsen.

På programmet för helgen stod bland annat Sveriges raggaekungar Svenska akademien, spoken word-poeten Lasse Fabel och rapparen Kung Henry. I publiken blandades byns äldre, med dreadlocksbeprydda ungdomar och barn i dagisåldern. En salig blandning helt enkelt.

Att komma ut i naturen, träffa folk och lyssna på massa bra musik tycker ju alla är roligt, berättar Elin Lindvall om bredden.

Medan solen går ner och kylan gör sig märkbar under tidig fredagskväll spelar Lasse Fabel, och sedan Kung Henry, inför en liten skara människor i publiken. De båda gör sitt bästa för att hålla värmen, och hålla den gemytliga stämningen uppe.

Poesi blandas med rap och raggae om vart annat. Kung Henry är slående lik rapparen Promoe till utseendet, men när det gäller musiken känns den amerikanska artisten Sage Francis som en lämplig jämförelse.

Strax efter 22 är mörkret ett faktum, och uppslutningen framför scenen betydligt större. Det skånska bandet Svenska Akademien har letat sig långt in i Jämtlands skogar för att underhålla föreningen Baluns medlemmar och anhängare. Och visst gör dem det. Baktakterna sprider sig långt över ängarna, och framför scenen dansas det för fullt.

Mer läsning

Annons